BiH

Vremenska prognoza

Novi toplotni val stigao u BiH, osvježenje početkom avgusta

26/07/2021

Puhaće slab do umjeren vjetar, uglavnom južnog smjera

Narednih dana na prostoru Bosne i Hercegovine uz obilje sunca biće vruće, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prognozira se pretežno vedro vrijeme, jedino u utorak u većem dijelu zemlje preovladavaće umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Puhaće slab do umjeren vjetar, uglavnom južnog smjera. U takvim okolnostima temperature zraka, biće uglavnom iznad 33 stepena, na jugu zemlje i do 40 stepeni. U južnim i sjevernim područjima neće izostati ni tropske noći.

Minimalne jutarnje temperature zraka variraće od 16 do 22 u Bosni, na jugu zemlje do 25 stepeni Celzijusovih. Najviše dnevne temperature između 32 i 36, u Hercegovini do 38 stepeni. Sredinom sedmice očekivane maksimalne temperature i do 40 stepeni.

Prva sedmica avgusta, prema aktuelnim prognostičkim modelima, biće svježija. Izraženiji pad temperature zraka moguć je u centralnim i sjevernim područjima. Pritjecanje svježijeg i vlažnijeg zraka, usloviće mogućnost za kišu i pljuskove.

Minimalne temperature zraka biće u rasponu od 13 i 17 u Bosni, do 23 stepeni u Hercegovini. Maksimalne temperature varirat će između 25 i 31 u Bosni, na jugu Hercegovine do 34 stepeni.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.