Novi Travnik: Otvorena izložba eksponata “Ratna svakodnevnica”

inovi travnik izlozba

U Novom Travniku večeras je otvorena izložba ratnih eksponata mladog etnologa Velimira Bugarina, javlja Anadolu Agency.

U Zavičajnoj zbirci Baština koju vodi Marinko Slipac našlo se više stotina raznih eksponata koje je Velimir ljubomorno skupljao, čuvao ali i kupovao.

novi travnik izlozba2

Na ovoj izložbi koju je večeras pogledalo preko dvije stotine posjetitelja mogu se vidjeti razni predmeti za svakodnevnu uporabu, ali i naoružanje. Od minobacačkih granata, zolja, protutenkovskih mina, do lampi na petrolej, konzervi sa keksom starim 50 i više godina, čuvenom lećom, lampošima, pisaćim mašinama, receptima, izbjegličkim kartonima, paketima Crvenog križa, odlukama vojne i civilne vlasti, zastvama, raznim vojnim amblemima itd.

novi travnik izlozba1

“Ratnom svakodnevnicom na području Novog Travnika i Lašvanske doline bavim više od pet godina. Nije me zanimao čisto suhoparni povijesni pristup nego na koji su to način ljudi živjeli i funkcionirali za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine. Kako je tekla svakodnevnica, što su jeli, čime su se branili itd. Do informacija dolazim na osnovu intervjua i na temelju toga pišem ratnu etnografiju. Sve ovo je predstavljanje poglavlja moje knjige koja bi trebala izaći krajem ove godine”, izjavio je za Anadolu Agency etnolog Velimir Bugarin.

novi travnik izlozba3

A organizator izložbe Marinko Slipac između ostalog je izjavio:

“Velimirova istraživanja su pokazala da one sredine koje su bolje pamtile svoju povijest i pridavale joj dužnu pozornost bolje su se organizirale u ratu i imale manje gubitke. Nadam se da će ova izložba biti stalna postavka u Baštini i da će je građani moći svakodnevno pogledati. Ova izložba je organizirana i u povodu Međunarodnog Dana muzeja.”

Uz otvorenje izložbe priređen je i prigodan glazbeni program od učenika osnovnih i srednjih škola iz Viteza i Novog Travnika.