Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raste broj zaraženih

Novi val pandemije pred vratima, broj vakcinisanih i dalje nedovoljan

covid-testiranje

Zemlje širom Evrope, bojeći se novog vala pandemije i širenja omikron soja, poduzimale su ozbiljnije mjere. Kod nas je i pokušaj federalne Vlade s pravilom – vakcinisan, prebolio, testiran završio na volji kantonima

U većini kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine broj novooboljelih je udvostručen. Osim zabrinjavajuće statistike o novozaraženim, ispod očekivanja su podaci o broju cijepljenih. Interes građana da prime bilo koje cjepivo protiv Covida-19 je već dulje razdoblje u padu. Hoće li to dodatno otežati novi val pandemije koji je, po svemu sudeći, već počeo?

Duge kolone vozila na drive-in testiranju, kao i dvostruko veći broj novooboljelih u Kantonu Sarajevu u zadnja dva dana, samo su neki od parametara koji bi mogli najaviti novi val borbe sa pandemijom.

“Na osnovu broja testiranja, mi ne znamo koji je stvarni broj novozaraženih, jedino nam ostaje da vidimo kakav je pritisak na zdravstevni sistem, odnosno pritisak na bolnice. A ako je suditi po tome, za vikend je ipak porastao za 15-20 posto broj ležećih bolesnika, u odnosu na dane prije Nove godine”, ističe za BHRT Ednan Drljević, infektolog Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”

Broj novooboljelih je dvostruko veći i u Hercegovačko-neretvanskom i u Unsko-sanskom kantonu. Hoće li ovakav porast utjecati na odluku građana da se vakcinišu?

“Za očekivati je da će, nažalost, brojevi o zaraženim i hospitaliziranim u danima pred nama rasti, zbog svega što se događalo u okviru božićnih i novogodišnjih praznika. Onda očekujemo i da će, moguće, i broj onih koji će se cijepiti nešto porasti”, rekao je Pero pavlović, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Muris Halkić, ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona, kaže da je broj novozaraženih uduplan.

“Imali smo prije nekoliko dana 40-50 zaraženih, jutros gotovo 100. Imamo šest smrtnih slučajeva u Odjelu za covid i očekujemo da ćemo u narednih sedam dana imati jako veliki broj novozaraženih i hospitaliziranih pacijenata.”

Predviđanja o vakcinaciji nisu zadovoljavajuća, niti u jednom kantonu. Odziv i9je u padu već duži period, poručuju nadležni. Prema dostupnim podacima, najveći procenat vakcinisanih, uglavnom s dvije doze, ima Bosansko-podrinjski kanton i Kanton Sarajevo, sa više od 40 posto. Potom Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton. I, ako se ne računa procenat onih koji su primili vakcinu van zemlje, statistika je i dalje mala – za nadležne ispod očekivanja.

“Negdje oko 34 posto osoba starijih od 18 godina su vakcinisani prvom dozom, 32 posto sa dvije doze imamo jedan ili dva procenta onih koji su primili treću dozu. Brojevi se nisu značajno promijenili u odnosu na prethodne periode. Ne možemo biti zadovoljni”, rekao je Božo Jurić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.

Zemlje širom Evrope, bojeći se novog vala pandemije i širenja omikron soja, poduzimale su ozbiljnije mjere. Kod nas je i pokušaj federalne Vlade s pravilom – vakcinisan, prebolio, testiran završio na volji kantonima. A kakva je i kolika volja bila pokazuju podaci da je tek nekoliko dana nakon praznika udvostručen broj oboljelih.