Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi veliki poduhvat tuzlanskih ljekara

ukc-tuzla-ljekari111

Stručni tim Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla uradio je još jedan u nizu kompleksnih zahvata iz oblasti endovaskularnih neurointervencija.

U saopćenju UKC Tuzla navodi se da je pacijentica s gigantskom intrakranijalnom aneurizmom izliječena implantacijom posebne vrste implantata u krvne sudove mozga.

– Radi se o “flow-diverteru”, implantatu čija je svrha “preusmjeravanje” krvi iz aneurizme u normalan krvni sud što omogućava da krvni sud “epitelizira”, dovodeći do nestanka aneurizme, a samim tim i do nestanka simptoma – navodi se.

Kod te pacijentice radilo se o gigantnoj aneurizmi unutrašnje karotidne arterije, koja je kompresivnim efektom dovela do pritiska na optičke nerve i slabosti vida na oba oka.

Veličina i lokalizacija te aneurizme su faktori koji je čine nepovoljnom za operativno mikrohirurško liječenje, koje se također, izvodi na UKC Tuzla.

Neurohirurg Mirza Moranjkić kaže da je stoga, u prvom redu, razmatrano endovaskularno liječenje, ali su se odlučili za “flow diverter” jer je to bio jedini način da se omogući smanjivanje pritiska na optičke (očne) nerve, te omogući oporavak vida.

– Posebno sam zadovoljan neposrednim rezultatom, jer je pri kraju samog zahvata bilo evidentno da je već u ovoj fazi aneurizma u potpunosti isključena iz cirkulacije. Nekad za taj proces “cijeljenja” aneurizme nakon implantacije “flow-divertera” treba da prođe tri do devet mjeseci – rekao je doc.dr. Moranjkić, koji je sa kolegom prof. dr. Harisom Husejnagićem izveo taj zahvat.

Prema riječima načelnika Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu Harisa Huseinagića, na prostoru BiH tu proceduru samostalno izvodi jedino tuzlanski tim, a projekt je realiziran u suradnji Klinike za neurohirurgiju i Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla.

Pacijenti tu uslugu dobivaju besplatno, jer sve troškove zahvata snosi Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Huseinagić je naglasio i to da se ta procedura izvodi jedino kod pacijenata koji imaju “gigantsku” aneurizmu, koja se ne može uraditi konvencionalnim endovaskularnim niti operativnim tehnikama.

U timu koji je izveo zahvat bili su neurohirurg Mirza Moranjkić, interventni radiolog Haris Husejnagić, te tehničari Dair Alić, Senad Šadić i Zvjezdana Moranjkić.

– Posljednje dvije godine u UKC Tuzla rutinski se izvodi ta i sve druge vrste zahvata iz oblasti endovaskularnog liječenja krvnih sudova mozga (uključujući kolilovanje i stent-asistirano koilovanje intrakrnaijalnih aneurizmi, embolizacija AV malformacija mozga i kičme, te implantacija stentova u karotidne arterije). Cijena tog zahvata u inozemstvu iznosi i nekoliko desetaka hiljada eura – saopćeno je iz UKC Tuzla.