Alen Šeranić

Novih 17 slučajeva koronavirusa u Republici Srpskoj

seranic (1)

Prema njegovim riječima, do sada je testirano 1.806 osoba ukupno, a s današnjim danom na području RS-a registrovano je 243 osoba pozitivnih na koronavirus

U posljednja 24 časa u laboratorijama u bh. entitetu Republika Srpska analizirano je 157 uzoraka i za 17 osoba potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus, izjavio je danas Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, do sada je testirano 1.806 osoba ukupno, a s današnjim danom na području RS-a registrovano je 243 osoba pozitivnih na koronavirus.

“Radi se o četiri osobe iz Bijeljine, po dvije osobe iz Kotor Varoša, Istočne Ilidže i Pala, i po jedna osoba iz Banjaluke, Milića, Zvornika, Šekovića, Mrkonjić Grada, Teslića i Ribnika”, kazao je Šeranić.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, radi se o osam žena i devet muškaraca, tri žene su srednje životne dobi, tri starije životne dobi, dvije su mlađe životne dobi, a kada su u pitanju muškarci, dvojica su srednje životne dobi, šest starije životne dobi i jedan mlađe životne dobi.

“Kada je u pitanju struktura osoba koje su testirane, njih osam je iz porodičnih klastera, šest je iz direktnog kontakta s licem koje je pozitivno i tri osobe su pacijenti koji su bili pacijenti u jednoj od bolnica u Federaciji Bosne i Hercegovine gdje im se ukazivala neophodna zdravstvena usluga, a onda su shodno slučaju pozitivnog koronavirusa kod jednog od ljekara, odnosno osoblja u toj ustanovi i oni zaraženi ovim virusom, tako da se preduzimaju sve mjere oko zbrinjavanja ovih osoba s obzirom da su one visokorizične”, rekao je Šeranić.

Na odjelu UKC RS gdje se liječe srednje teški pacijenti oboljeli od koronavirusa nalazi se 41 osoba, dok je šest osoba na respiratorima. Na odjelu Pulmologije je 31 osoba s lakšim simptomima, a jedna osoba je hospitalizovana u Doboju. Ukupno se liječi 98 osoba.

Pod nadzorom je 11.918 osoba, dok je zdravstveni nadzor završen nad 8.334 osoba. Kada su u pitanju karantini na graničnim prelazima, u Gradišci je 100 osoba, 19 u Šamcu, 59 u Brodu i osam osoba na Rači.

U Studentskom centru u Banjaluci nalazi se 85 osoba koje su pozitivne na koronavirus, a u Đačkom domu u Bijeljini pet osoba.

“Od juče imamo još dvije oporavljene osobe od koronavirusa, tako da u RS-u sa današnjim danom imamo ukupno 13 osoba oporavljenih od koronavirusa”, rekao je Šeranić.