Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novinar Marinko Sekulić dobio policijsku zaštitu nakon prijetnji načelnika Srebrenice

marinko sekulic
Foto: Marinko Sekulić

Podsjetimo, načelnik Srebrenice zvao je, prijetio i vrijeđao novinara Marinka Sekulića koji je to prijavio, podnio krivičnu prijavu i zatražio zaštitu, navodeći da se ne osjeća sigurno nakon svega

Novinar Marinko Sekulić iz Srebrenice kojeg je verbalno napao, vrijeđao i prijetio načelnik Srebrenice Mladen Grujičić stavljen je pod policijsku zaštitu.

“Zahvaljujući pismu šefu policije u Zvorniku kojeg je uputila juče Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava BiH, sada smo pod zvaničnom zaštitom policije. Patrola policije obilazi našu kuću svaka tri sata, a u međuvremenu, ako primijetim nešto sumnjivo rekli su da zovem policiju. O tome su me i zvanično obavijestila dvojica policajaca koji su došli na adresu”, kazao je za N1 Marinko Sekulić.

Podsjetimo, načelnik Srebrenice zvao je, prijetio i vrijeđao novinara Marinka Sekulića koji je to prijavio, podnio krivičnu prijavu i zatražio zaštitu, navodeći da se ne osjeća sigurno nakon svega.

Zaštitu Sekulića te istragu protiv Grujičića tražila je i Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine od načelnika Policijske uprave Zvornik koja je nadređena Policijskoj upravi Srebrenica.

Nakon Grujičićevog napada na Sekulića, N. N. osoba putem FB profila “Miloš Srpska Srebrenica Obilić” također je širio neistine protiv Sekulića, vrijeđao i raspirivao mržnju što je Sekulić danas prijavio policiji u Srebrenici te podnio prijavu za klevetu, uznemiravanje, širenje lažnih informacija i huškanje.

Marinko Sekulić Kokeza je novinar koji se početkom 2000-ih s porodicom vratio u Srebrenicu, gdje i danas živi sa suprugom Nerminom. Radio je za brojne domaće i međunarodne medije, a između ostalog radio je i na radiju Opštine Srebrenica do penzije. Od početka je pratio proces povratka u Srebrenicu i okolna mjesta, snimao povratnike i detaljno bilježio sva dešavanja u gradu i okolini. Zbog njegovog rada i načina izvještavanja i ranije je primao anonimne pozive i prijetnje smrću, ali bi uvijek nastavljao raditi svoj posao. Upravo o Srebrenici, povratku i povratnicima objavio je dvije knjige s namjerom da sačuva od zaborava simbole tog kraja, a to su ljudi od kojih mnogi danas nisu među živima. Trenutno je dopisnik Deutsche Wellea i N1.