Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istočno sarajevo

Novinari napustili javnu raspravu: Sloboda mišljenja ne može biti krivično djelo

novinari
Foto: D. B. / Fokus.ba

Novinari iz cijele Bosne i Hercegovine došli su u Istočno Sarajevo da iskažu svoje protivljenje represivnom zakonu kojim RS kriminalizuje klevetu

Novinari su danas u Istočnom Sarajevu ponovo napustili javnu raspravu o izmjenama krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta, i to nakon što su predali zahtjev da se ovaj zakon povuče iz procedure.

Na isti način postupili su i u Banjoj Luci prije sedam dana, kada je veći dio novinara napustio salu Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj je održana prva javna rasprava.

novinari (5)

“Sloboda mišljenja ne može biti krivično djelo”, poručili su novinari.

Svoj bunt iskazali su majicama sa natpisom “Stop kriminalizaciji klevete i uvrede”, a zabranjeno im je unošenje materijala, letaka i transparenata u salu.

novinari (2)

“Novinari nemaju potrebu raspravljati na ovu temu. Zakon treba povući. Novinar sam od osamdesetih godina prošlog vijeka i jasno u ime svojih kolega poručujem da sloboda mišljenja ne može biti krivično djelo. Slobodno novinarstvo je osnovno pravo svakog demokratskog društva”, izjavila je novinarka Senka Kurt.

novinari (3)

Novinari iz cijele Bosne i Hercegovine došli su u Istočno Sarajevo da iskažu svoje protivljenje represivnom zakonu kojim RS kriminalizuje klevetu.

novinari

Nakon Istočnog Sarajeva i Banje Luke, javne rasprave planirane su i 16. maja u Bijeljini te dan poslije u Trebinju.