Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

društvo novinara bih

Novinarke Žurnala dobitnice nagrade “Novinar 2023”

novinar godine
FOTO: Fena

Posebno priznanje je dodijeljeno i portalu PratimoTendere koji je uvršten i kao relevantan učesnik priprema izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH, s obzirom da je problem javnih nabavki, malverzacija, netransparetnosti, namještanja tendera koji često predugo traju, aktuelan više nego ikada

Novinarke portala Žurnal Zinaida Đelilović i Azra Omerović dobitnice su ovogodišnje nagrade „Novinar 2023“, koju tradicionalno na Međunarodni dan slobode medija dodijeljuje Društvo novinara Bosne i Hercegovine.

Prema odluci žirija Društva novinara BiH nagradu su odnijele Đelilović i Omerović zahvaljujući serijalu tekstova o nelegalnosti Internacionalnog univerziteta u Goraždu u proteklih godinu dana, a koja je nedavno rezultirale reakcijom tužilaštva i hapšenjem nekoliko osoba.

Između ostalog, otkrile su da su se diplome prodavale na fakultetu koji zvanično nema niti jednog diplomiranog doktora stomatologije, niti su prethodnih godina imali upisanih studenata. Od aprila do kraja prošle godine, spomenute novinarke su uradile nekoliko tekstova, a svaki je otkrivao nešto novo i neki novi kriminal. Otkrile su da strani državljani nezakonito postaju diplomirani fizioterapeuti ili kako su pisma za fiktivno studiranje prodavani migrantima kako bi ušli u BiH.

Nagrada za Sanju Vasković

Nagradu u kategoriji printani i online mediji dobila je novinarka i urednica portala „Spin-info“ Sanja Vasković, koja dosljedno i kritički piše o radu vlasti na području Istočnog Sarajeva, što je nedavno rezultiralo otkazivanjem najma za prostorije koje je koristila i plaćala redakcija, a koje su vlasništvo Opštine Istočno Novo Sarajevo. Vasković je i prošlu godinu nastavila sa člancima i temama koje su u interesu javnosti i raskrinkavanjem nezakonitosti ili nerada vlasti na ovom području.

Novinarke sa Radija Konjic osvojile su priznanje u kategoriji radio novinarstvo. Ovaj medij obrađuje teme iz svih oblasti života, a poseban fokus je na temama koje se tiču mladih i obrazovanja ali i privrede, poljoprivrede, povratničke populacije, kulture i sporta.

U kategoriji TV novinarstvo nagradu je osvojio dugogodišnji novinar Radio-televizije Bosne i Hercegovine Elvir Bucalo, autor i urednik emisije “Moja zemlja” koju uređuje vozeći svoj oldtimer. Bucalo na inspirativan i drugačiji način donosi svoje priče, svake sedmice je u posjeti jednoj od općina u Bosni i Hercegovini, a kroz reportaže prikazuje bogatstvo Bosne i Hercegovine.

Nagradu za životno djelo osvojio je Zlatko Dukić, novinar i pisac koji se ni u penziji ne ustručava da se „lati pera“. Izdao je 46 knjiga, od čega 36 romana, sedam knjiga novinskih tekstova i tri knjige sa pripovijetkama. Još od studentskih dana na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, neprekidno, već više od 50. godina piše za novine, radio i televiziju.

Priznanje je dobio i portal Školegijum

Posebno priznanje dobio je magazin Gracija za akciju za žene Palestine. Novinari Gracije su se odrekli novogodišnje zabave i zajedno sa svojim sponzorima uz javnost organizirali Donatorsko veče za žene Palestine, a kasnije su nastavili pomagati ženama i djeci Palestine kroz projekat Žene za žene International te zajedno sa Mrežom udruženja žena za ruralni razvoj, provedena je kampanja prikuplja novčanh sredstava.

Priznanje je dobio i portal Školegijum, koji se bavi djecom i njihovom budućnosti. Portal je već duži period aktivan i organizuje niz projekata, istraživačkih priča koje se odnose na školstvo i daje priče kroz magazinske aktivnosti.

Posebno priznanje je dodijeljeno i portalu PratimoTendere koji je uvršten i kao relevantan učesnik priprema izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH, s obzirom da je problem javnih nabavki, malverzacija, netransparetnosti, namještanja tendera koji često predugo traju, aktuelan više nego ikada.