Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novinarska akademija u Fojnici u organizaciji Udruženja BH novinari

na2015 431

Standardi fer, balansiranog i objektivnog izvještavanja o manjinskim i ranjivim grupama u javnim i privatnim medijima u BiH, jedna je od tema elaboriranih u nastavku Novinarske akademije, koja se održava u  Fojnici u organizaciji Udruženja BH novinari.

Sudionici ovogodišnje Akademije – Modula II za novinare, u čijem je fokusu “Diversity reporting: Izvještavanje o manjinskim i ranjivim grupama” razmatraju ključna pitanja i prioritete koji se odnose na ulogu medija u kreiranju javnog mnenja, odnosno jačanja društvene svijesti o potrebama i pravima ovih kategorija stanovništva.

O ovoj i drugim temama koje se tiču uvažavanja različitosti u medijskim sadržajima govorili su predavači – prof. dr. Lejla Turčilo i doc dr. Enes Osmančević, kao i mr. Bojala Miodragović i mr. Borislav Vukojević, elaborirajući različite aspekte na planu promoviranja političkih, socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava marginalizarnih grupa.

Tokom debate o navedenim temama otvorena su  brojna pitanja značajna za bolje razumjevanje statusa manjinskih i ranjivih grupa, uključujući i “govor mržnje”, koji je u svojevrsnoj ekspanziji, a što korespondira s tzv. “eksplozijom informacija” odnosno pojavom Interneta.

U fokusu detaljne analize stanja u bh. medijima našla su se i pitanja stigmatiziranja određenih populacija, te predrasude i stereotipije koje, nerijetko, stoje na putu objektivnom i profesionalnom novinarstvu.

U istom kontekstu, sudionici Akademije su upoznati o zakonskom okviru, odnosno legislativi kojom je regulirana pozicija manjina u društvu, te o manjkavostima važećih zakonskih rješanja, ali i konkretnim primjerima iz prakse medijskog izvještavanja o manjinskim grupama.

Kako je rečeno, ova vrsta izvještavanja najčešće se veže za tzv. “crne hronike” i ima negativan prizvuk, bez suštinskog uvida u korijen problema, pri čemu je neophodno imati u vidu – šta je to što u takvoj situaciji čini primarni javni interes.

Istovremeno, ocijenjeno je da bi cjelovit i odgovoran pristup medija u tom pogledu trebao ishoditi odgovarajuću reakciju države, odnosno nadležnih institucija kako bi data situacija, u kojoj su interesi manjinskih grupa, najčešće, marginalizirani, bila prevaziđena, a njihova prava postala dijelom opće dobrobiti i demokratske emancipacije bh. društva.

Novinarska akademija, kao vaninstitucionalni oblik edukacije novinara, urednika i studenata novinarstva, koju treću godinu organizira Udruženje BH novinari, podržana je od Vijeća Evrope i Vlade Kraljevine Norveške, a realizira se u sklopu Projekta promoviranja slobode izražavanja, informiranja i slobode medija u jugoistočnoj Evropi.