Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Novosti: Vučića u Srebrenici čuvala dva policajca

24/08/2015

Najmanje sedam informacija o ugroženosti srbijanskog premijera Aleksandra Vučića prilikom posjete Srebrenici 11. jula podijelili smo sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadom Vilićem, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, objavile su Večernje novosti.

Mektić traži Vilićevu smjenu zbog niza propusta u obezbjeđenju komemoracije u Potočarima, kada je, kako ističe, Vučiću bio ugrožen život.

– I pored tih informacija o ugroženosti Vučića, premijera Srbije čuvala su samo dva policajca, što je paradoksalno, dok je uz turskog premijera Ahmeta Davutoglua, koji je dobrodošao u BiH, bilo angažovano čak 12, rekao je Mektić za Večernje  Novosti.

U dokumentu o propustima, ministar sigurnosti  BiH kaže da je kao ključno naveo što je dozvoljeno da loža sa VIP ličnostima bude smještena duboko u masi ljudi, umjesto na obodu događaja.

[quote_box_right]U ovim grupama ima i osoba koje su pripadnici radikalnih vehabijskih pokreta. Neke huliganske grupe su došle i iz Srbije i mi, uz pomoć srbijanskih službi, radimo na njihovoj identifikaciji. Ukupno je do sada već identifikovano dvadesetak napadača. Na potezu je tužilaštvo BiH[/quote_box_right]

“Vilić nikako nije smio da pristane na prijedlog reditelja Harisa Pašovića, koji je kreirao scenografiju skupa u Potočarima, da bina bude u masi”, rekao je Mektić, koji navodi da Pašović sada kao alibi nalazi da je to bila samo njegova ideja, a da je na odgovornima za sigurnost bilo da ukažu na eventualni propust.

Prema njegovim riječima, ova gruba greška proizvela je niz drugih.

“Pogotovo je katastrofalan propust mogao da bude to što Vilić, kao šef obezbjeđenja, nije obezbijedio ne samo rezervni, nego uopšte adekvatan koridor za evakuaciju. To svakako nije bila staza od gotovo 60 metara, koja je na pojedinim mjestima, između mase, iznosila svega 70 centimetara širine”, rekao je on.

“Premijer Vučić se izbavio takozvanim rezervnim koridorom koji je skovala tajna služba predsjednika SAD. Pod tretmanom i zaštitom, u slučaju opasnosti, tim koridorom bi se, da je bio u opasnosti, evakuisao bivši američki predsjednik Bill Clinton”, naveo je ministar sigurnosti BiH.

“Sticajem okolnosti sreća da je Vučić evakuisan upravo tim koridorom, jer je pitanje šta bi se desilo da je vraćen nazad u masu, kroz koju je već prošao. A, možda je na to neko i računao”, kazao je Mektić.

Prema raspoloživim informacijama, po njegovim riječima, “u napadu na Vučića su učestvovale kriminalno-huliganske grupe, među njima i takozvana Antidejtonska grupa”.

“U ovim grupama ima i osoba koje su pripadnici radikalnih vehabijskih pokreta. Neke huliganske grupe su došle i iz Srbije i mi, uz pomoć srbijanskih službi, radimo na njihovoj identifikaciji. Ukupno je do sada već identifikovano dvadesetak napadača. Na potezu je tužilaštvo BiH”, rekao je Mektić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.