BiH

braniteljica jelke milićević

Nožica: Ciljevi Tužilaštva politički a ne pravni (VIDEO)

10/03/2021

U obraćanju medijima nakon ročišta u predmetu "Respiratori" koje je održano danas u Sudu BiH u Sarajevu, Nožica je istakla da se takav zahtjev obično iznosi zajedno s podizanjem optužnice, ukoliko postoji bojazan o uticaju na svjedoke

Advokatica Senka Nožica, braniteljica ministrice finansija FBiH Jelke Milićević ocijenila je kao potpuno paušalan zahtjev Tužilaštva BiH da premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ministrici Milićević bude zabranjeno obavljanje službene dužnosti imenovanih funkcionera do izricanja prvostepene presude.

U obraćanju medijima nakon ročišta u predmetu “Respiratori” koje je održano danas u Sudu BiH u Sarajevu, Nožica je istakla da se takav zahtjev obično iznosi zajedno s podizanjem optužnice, ukoliko postoji bojazan o uticaju na svjedoke.

– Ovo sudsko vijeće pred sobom nema nijedan iskaz i nijedan dokaz zbog čega ne može provjeriti ovakav paušalan navod – rekla je Nožica.

Dodala je da smatra da je cilj Tužilaštva da optuži ova lica i da ih skine s funkcije, što su po njenom mišljenju politički a ne pravni ciljevi.

– Pošto sam uvjerena da sud sudi po pravu, a ne po politici vjerujem da će taj zahtjev biti odbijen – naglasila je Nožica.

Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, i vlasnik firme “Srebrna malina” Fikret Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Svi su se izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.