NSRS-a: SDS-ova deklaracija bez podrške vladajuće koalicije

BiH

Бањалука – Народна Скупштина

Deklaracija o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, koju je na usvajanje Narodnoj skupštini RS predložio Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a, neće imati podršku vladajuće koalicije, javlja Anadolu Agency (AA).

Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a rekao je da neće podržati ovu deklaraciju, jer je između ostalog, tražio od Govedarice da prijedlog povuče sa dnevnog reda današnje sjednice kako bi se svi politički faktori u RS-u usaglasili o ovom pitanju i donijeli deklaraciju koja bi oslikala stanje i poziciju srpskog naroda i RS u BiH.

Vukota Govedarica u uvodnom izlaganju pozivajući poslanike da usvoje predloženu deklaraciju rekao je da se RS treba jasno opredjeliti za ispunjavanje uslova za dobijanje kandidatskog statusa, a da Evropska unija bh. entitetima može donijeti stabilnost, trajni mir i prosperitet.

“Narodna skupština RS-a izražava svoju zabrinutost zbog radikalizacije političkih i međunacionalnih odnosa u BiH, i osuđuje pojavu ratnohuškačkih politika, što za posljedicu ima pogoršane međuentitetske i međunacionalne odnose, stagnaciju ekonomskog, privrednog i socijalnog napretka i odlazak mladih ljudi, kao i porast kriminala i korupcije “, navodi se u prijedlogu deklaracije i poziva sve političke snage u BiH da se okrenu budućnosti i međusobnoj saradnji, konstruktivnom unutrašnjem političkom dijalogu i rješavanju problema u interesu svih naroda i građana RS i BiH.

Navodi se i da Narodna skupština RS-a, kao strateški interes RS-a, ističe trajno očuvanje “dejtonske” ustavne pozicije RS i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonskog mirovnog sporazuma) koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

“Svako narušavanje ovih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa RS”, navodi se u prijedlogu teksta.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske prokometarisala je da ova deklaracija ima čitav niz manjkavosti i ulazi u sferu demagogije.

Naglasila je da se u deklaraciji poziva na pridržavanje reformske agende, a sa druge strane predlagači na nivou BiH ne ispunjavaju svoje obaveze, u Narodnoj skupštini ne podržavaju zakone koji su u skladu sa agendom. Naglasila je da je u pitanju loš tekst, prepun manjkavosti i zamki za RS, da je to pokušaj spašavanja SDS i vraćanja njihovog političkog kredibiliteta.

Prijedlog deklaracije izazvao je raspravu narodnih poslanika u kojem su se pominjale razne teme kao što je prenos nadležnosti, popis stanovništva, Dan RS-a, zahtjev za reviziju predsude po tužbi BiH protiv Srbije, mehanizma koordinacije…

Glasanje o ovoj tački dnevnog reda, prema praksi Narodne skupštine RS-a, biće organizovano tokom dana za glasanje, po završetku rasprave o svim tačkama dnevnog reda ove sjednice ili u četvrtak ukoliko sjednica ne bude do tada završena.

Na današnjem početku 17. redovne sjednice, za vrijeme poslaničkih pitanja premijeru RS-a, poslanici opozicije ponovo su napustili skupštinsku salu kako ne bi prisustvali sjednici kada na njoj govori Željka Cvijanović.

Pred početak sjednice Adam Šukalo, poslanik SNS-a, na konferenciji za novinare istakao je da će ubuduće u skupštini djelovati u Klubu poslanika PDP-a, dok je Vojin Mitrović, izašao iz kluba SNSD-a i nastavio da djeluje kao samostalni poslanik.

SDS