Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NSRS bez opozicije razmotrila prijedlog rezolucije o “neutralnosti RS”

Бањалука – Народна скупштина – мала

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su večeras Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske – prijedlog klubova poslanika SNSD, SP i SDS-K, kojom bi trebalo da se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

U Prijedlogu rezolucije je navedeno da teritorija RS ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je obrazlažući ovaj prijedlog rezolucije na sjednici Narodne skupštine u Banjaluci naveo da će se svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom RS smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

U ovom dokumentu je precizirano da je RS opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“U skladu s tim Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti RS u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS, na kome bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju”, navodi se u dokumentu, koji su predložili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Spomenka Stevanović kaže da ova stranka podržava rezoluciju, jer treba slijediti Srbiju u stavovima o članstvu u vojnim savezima.

Ona je podsjetila da se DNS ranije zalagao za demilitarizaciju BiH, što bi bilo dobro i sada uraditi.

Stevanovićeva je ocijenila da je politička situacija u BiH nestabilna, jer nema skupštinske većine u Parlamentu BiH.

Ona tvrdi da Savez za promjene na nivou BiH radi protiv interesa RS i želi finansijski kolaps RS.

Stevanovićeva je pozvala na jedinstvo srpskih stranaka o vitalnim pitanjima za interes Srba.