Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

NSRS će u petak razmatrati Inzkovu odluku

nsrs

Održavanje sjednice Narodne skupštine RS dogovoreno je na jučerašnjem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u

Kolegijum Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska odlučio je danas da 20. posebna sjednica Narodne skupštine bude održana u petak, 30. jula, sa početkom u 12 sati, a na njenom dnevnom redu naći će se dva zakona u hitnoj proceduri, javlja Anadolu Agency (AA).

Kolegijum je jednoglasno usvojio prijedlog dnevnog reda po kojem će se narodni poslanici u petak izjasniti o prijedlogu zakona o neprihvatanju odluke visokog predstavnika, po hitnom postupku, prijedlog Ujedinjene Srpske i prijedlogu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, po hitnom postupku, na prijedlog narodnih poslanika”, saopšteno je iz Narodne skupštine RS-a.

Kako se navodi izmjene Krivičnog zakonika usaglasiće radna grupa, koju čine eksperti svih političkih partija, uz pomoć Ministarstva pravde i Službe Narodne skupštine, i ona će usaglašen tekst prijedloga izmjena Krivičnog zakonika dostaviti Vladi RS-a koja će je uputiti u Narodnu skupštinu, u zakonom propisanoj proceduri.

“Kolegijum je odlučio da sjednica bude zatvorena za javnost, da se vodi objedinjena rasprava o obje tačke dnevnog reda, te da se Narodnoj skupštini mogu obratiti svi predstavnici političkih partija koji budu prisutni na sjednici i po jedan predstavnik klubova poslanika”, dodaje se u saopštenju.

Održavanje sjednice Narodne skupštine RS dogovoreno je na jučerašnjem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u, održanom povodom nedavne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Osim toga odlučeno je da predstavnici iz RS-a neće učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predstavnici stranaka iz RS-a su na pomenutom sastanku usvojili nekoliko zaključaka među kojim je da odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim. Osim toga odbačeno je svako nametanje na nivou BiH i konstatovano da ”ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa predviđenom procedurom i odbačena je svaka saradnja sa njim”.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.