Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NSRS o radu Suda i Tužilaštva BiH, Bošnjaci ne prisustvuju zasjedanju

narodna skupstina rs (8)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas bez prisustva poslanika Koalicije „Domovina“, koji ne prisustvuju zbog činjenice da entitetski parlament zasjeda na Dan nezavisnosti BiH.

U nastavku zasjedanja poslanici bi, između ostalog, trebali da razmatraju i Informaciju Vlade RS-a o realizaciji zaključaka Narodne skupštine koji se odnose na rad Suda i Tužilaštva BiH.

– Retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH, proširena nadležnost Suda BiH, kao i selektivni pristup u procesuiranju ratnih zločina izazvali su nezadovoljstvo svih relevantnih subjekata u RS-u, vladinih i nevladinih organizacija, građana, a posebno osuđenih osoba, navodi se u tom dokumentu.

U Informaciji se navodi da bi bilo izuzetno važno ako uspiju pregovori sa Ministarstvom pravde Federacije BiH da osuđena osoba, koja se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u kazneno popravnim ustanovama Federacije BiH, bude upućena na izdržavanje kazne u kazneno popravnu ustanovu RS-a prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta njegove porodice.

Po okončanju ove bit će održana i deseta sjednica entitetskog parlamenta.

Na predloženom dnevnom redu je SDS-ov zakon o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima, po hitnom postupku, te ponovno glasanje o Prijedlogu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, nakon što je taj zakonski akt predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovo vratio na odlučivanje Narodnoj skupštini RS-a.

Dodik je odbio da potpiše ukaz o proglašenju ovog zakona, na koji su, na zajedničkoj sjednici Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a usvojeni amandmani Kluba Bošnjaka o nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u RS-a po popisu iz 1991.godine.

Srpski predstavnici vlasti smatraju tu odredbu neprihvatljivom, dok iz bošnjačkog kluba naglašavaju da će tražiti ocjenu ustavnosti, ako se zakon ponovo usvoji bez odrednice o popisu iz 1991.