Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

usvojeni zaključci

NSRS odgodila pokušaj rasturanja BiH na šest mjeseci

New Project – 2022-06-06T212942.761

Također, NSRS smatra da je Misija ALTHEA potrebna u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba da ostane u BiH u skladu sa mandatom koji joj rezolucijom daje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija

Većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) je predložila i usaglasila niz zaključaka, a između ostalih traži se da se za još šest mjeseci odloži “vraćanje nadležnosti”, te je izražena podrška produženju Misije Althea EUFOR u Bosni i Hercegovini.

U zaključcima se navodi kako NSRS traži od predstavnika RS u institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Rusiji i da zastupaju neutralni stav Bosne i Hercegovine, ali i entiteta RS, kada je brutalna ruska agresija na Ukrajinu u pitanju sukobu, a “u skladu sa zaštitom interesa RS”. Inače, Narodna skupština RS nema nadležnosti kada je vanjska politika BiH u pitanju.

Također, NSRS smatra da je Misija ALTHEA potrebna u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba da ostane u BiH u skladu sa mandatom koji joj rezolucijom daje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Zanimljiv je i zaključak prema kojem NSRS konstatuje da je “primjena Zaključaka u vezi sa Infomacijom o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH, od 10. decembra 2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije RS u složenim geopolitičkim okolnostima”.

Podsjećamo, “vraćanje nadležnosti” o kojem se govori u devetom Zaključku NSRS je protivno Ustavu BiH, a samim time i Daytonskom mirovnom sporazumu čiji je dio i Ustav BiH.

Sve zaključke predložili su klubovi poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslanička grupa NDP.