Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprkos bombastičnim najavama

NSRS-ov zakon o Ustavnom sudu BiH nikada nije zaživio, odluke se i dalje sprovode

milorad dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Sudovi i sudije u RS-u poštuju odluke Ustavnog suda BiH i potpuno ignorišu i zanemaruju zakon koji je usvojio NSRS”, ističe Igor Crnadak

Zakoni koji ne vode nigdje osim u nove političke konflikte za razgradnju države. Prošla je godina od kada je Narodna skupština RS-a napravila jedan od najvećih udara na bh. institucije, usvojivši Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na svojoj teritoriji. Uprkos bombastičnim najavama – zakon u praksi nikada nije zaživio.

Krnji sud, nelegitimni, nelegalni, antisrpski… Naziva je bilo mnogo, s pokušajem osporavanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. U jeku borbe za državnu imovinu, NSRS je pompezno usvojila zakon prema kojem se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji RS, a sa govornice su tada bile čak i izrečene prijetnje za one koji ga ne budu poštovali, navodi Federalna.ba.

„Ustavni sud donese, eventualno, odluku i sud u Trebinju ili I. Sarajevu vrati na novi postupak. Ukoliko postupajući sudija to uradi, istog trenutka ćemo doći ovdje i ukinuti taj sud i taj sud će ostati bez budžetskih sredstava“, poručivao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

Iako je ovaj zakon Christian Schmidt odmah stavio van snage, Dodik je ipak potpisao ukaz o proglašenju i tako zaradio krivičnu prijavu zbog koje mu se trenutno sudi u Sudu Bosne i Hercegovine. Ipak, zakon nikada nije zaživio, a sudovi i institucije i dalje provode sve odluke Ustavnog suda BiH.

„Činjenica je da VSTV BiH imenuje sudije, a da mi njima obezbjeđujemo plate i sad imamo dualizam koga će slušati. Onoga koji obezbjeđuje plate ili onoga ko ih formalno postavlja pa bi mogao i da ih smijeni“, navodi Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a (US).

Jedan od najupečatljivijih slučajeva sprovođenja odluka Ustavnog suda BiH je presuda Okružnog suda u Banjaluci kojom je oslobođen imam Muharem Štulanović, koji je RS nazvao genocidnom tvorevinom. Tada je primijenjena odluka Ustavnog suda koji je utvrdio da član 280a Krivičnog zakonika RS-a nije u skladu s Ustavom BiH niti Evropskom konvencijom.

„Ne samo da nije nijedan sud ugašen, kako je Dodik najavio, nego oni njima direktno u lice sprovode odluke Ustavnog suda. Sudovi i sudije u RS-u poštuju odluke Ustavnog suda BiH i potpuno ignorišu i zanemaruju zakon koji je usvoji NSRS“, ističe Igor Crnadak, predsjednik Kluba poslanika PDP-a u NSRS-u.

Politički analitičari podsjećaju da vlast u RS-u već godinama funkcioniše na način da diže priču koja nosi emotivni nacionalni naboj, da na toj matrici traje kampanja protiv Ustavnog suda BiH, te podsjeća da je samo o ovom pitanju donesen čitav niz zaključaka i zakona koji se ne sprovode.

„Rekla bih da se nisu samo obmanuli građani i javnost, jer im je upakovana priča koja nema realne implikacije u svakodnevnom životu, isto tako je ponižena i NSRS”, navodi politička analitičarka Tanja Topić.

Dodaje da je razlog za donošenje ovakvog zakona zatezanje situacije do crvene linije, a da bi se onda u pregovaranjima pokušalo doći do nekih stvari koje su, zaista, potrebne aktuelnoj vlasti. Zaključuje da je ovim zakonom, ipak, došlo do određenih posljedica u vidu vođenja sudskih procesa, prije svega, protiv Dodika i direktora službenog glasnika Miloša Lukića, ali da su se i dodatno zategnuti odnosi na relaciji između međunarodne zajednice i aktuelne vlasti.