BiH

drugi pokušaj

NSRS ponovo usvojila Zakon o nepokretnoj imovini

28/12/2022

Ramiz Salkić podsjetio je tokom današnje diskusije da su se zastupnici u tom zakonodavnom tijelu manjeg bh. entiteta zakleli da će poštovati Ustav i zakone BiH i RS-a

Narodna skupština Republike Srpske u nastavku pete posebne sjednice usvojila je večeras po hitnom postupku Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je Ustavni sud BiH u septembru ove godine stavio van snage.

Riječ je o izmijenjenom sadržaju ranijeg zakona koji je entitetska skupština usvojila 10. februara ove godine.

Kako se navodi u prijedlogu zakona, ovim se “reguliše svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti, a koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Da bi javna vlast mogla funkcionisati, u skladu sa Ustavom danim nadležnostima, potrebno je da subjekti koji vrše tu vlast budu i vlasnici određenih nepokretnosti i da njime mogu raspolagati kako bi izvršili svoje primarne funkcije, što je i stav Venecijanske komisije”, rekao je u uvodnom obraćanju Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koja je predlagač zakona.

Ramiz Salkić podsjetio je tokom današnje diskusije da su se zastupnici u tom zakonodavnom tijelu manjeg bh. entiteta zakleli da će poštovati Ustav i zakone BiH i RS-a. Također smatra da se ovo pitanje treba rješavati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne u NSRS.

“Srž odluke Ustavnog suda BiH po prethodnom zakonu je da ova Narodna skupština nije nadležna da uređuje ovu pravnu materiju, već da je to Parlamentarna skupština BiH”, upozorio je Salkić.

Dodao je da je ovaj prijedlog malo modifikovano rješenje prethodnog zakona kojeg je 12. aprila osporio visoki predstavnik Christian Schmidt, a nekoliko mjeseci kasnije poništio i Ustavni sud BiH.

“Poništio ga je pozivajući se na svoju odluku u predmetu iz 2012. godine a na temelju člana 1. Ustava BiH i kontinuiteta postojanja države BiH. Taj član jasno kaže da RBiH nastavlja da funckioniše kao država pod imenom BiH s modifikovanom unutrašnjom strukturom i tako dalje”, podsjetio je Salkić, navodeći da će se pravna borba nastaviti.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je 22. septembra na plenarnoj sjednici, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, utvrdio da entitet Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, jer je to nadležnost države.

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić najavili su u utorak da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.