Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posebna sjednica

NSRS prihvatila veto Željke Cvijanović: Državljani Kosova ne mogu u BiH s ličnim kartama

Foto: Fena
Željka Cvijanović

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović najavila je kako će pokrenuti veto na tu odluku Predsjedništva BiH budući da je preglasna prilikom izjašavanja članova Predsjedništva o tom zaključku, a što je danas i podržala Narodna skupština RS

Poslanici Narodne skupštine RS-a večeras su na posebnoj sjednici potvrdili i usvojili odluku o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS-a po kojoj je Zaključak za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu, usvojen bez konsenzusa na šestoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 21. juna, “veoma štetan po vitalne interese RS”.

Usvojena je i odluka o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS-a po kojoj je Zaključak za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, usvojen bez konsenzusa na šestoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj također 21. juna, “veoma štetan po vitalne interese” tog entiteta.

Na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, usvojen je zaključak o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović najavila je kako će pokrenuti veto na tu odluku Predsjedništva BiH budući da je preglasna prilikom izjašavanja članova Predsjedništva o tom zaključku, a što je danas i podržala Narodna skupština RS.

Cvijanović je glasala protiv navedene tačke zbog, kako je obrazložila tada, eskalacije situacije na Kosovu.