najava

NSRS sutra na posebnoj sjednici o povlačenju sudije iz Ustavnog suda BiH

l_85a7cc5b4b8cd92ad2b11130dc2604a9

NSRS bi trebala razmatrati i Informaciju o zaključcima NSRS usvojenim 10. decembra 2021. godine, a riječ je o povlačenju saglasnosti na ranije prenesene nadležnosti – Oružane snage BiH i UIO

Šesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za sutra.

Kolegij NSRS je na današnjoj sjednici utvrdio prijedlog dnevnog reda sjednice na kojem bi trebalo da se nađe Informacija o zaključcima NSRS od 17. februara 2020. godine u vezi, kako su ga nazvali, “antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH”.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je danas izjavio da je još tada NSRS donosila odluke i govorila da će povući sudije iz Ustavnog suda BiH, ukoliko taj sud bude, kako je rekao, antidejtonski djelovao.

  • U sklopu ove informacije smo pripremili zaključak kojim ćemo pozvati sudiju Ustavnog suda iz RS-a, kojeg je imonovala NSRS, da podnese ostavku čime bi, uz to što je prethodnom sudiji Simoviću prestao mandat, Ustavni sud imao legalitet, ali ne bi imao legitimitet, jer u tom Ustavnom sudu više ne bi bilo sudija iz RS-a – kazao je Stevandić.

Dodao je da bi time njegovo odluke u budućnosti bile još više “obesnažene”.

NSRS bi trebala razmatrati i Informaciju o zaključcima NSRS usvojenim 10. decembra 2021. godine, a riječ je o povlačenju saglasnosti na ranije prenesene nadležnosti – Oružane snage BiH i UIO.