Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NSRS sutra o zahtjevu Izetbegovića za obustavljanje odluke o referendumu

nsrs
FOTO: Anadolija

Odbor Narodne skupštine RS-a za ustavna pitanja sutra će utvrditi odgovor Ustavnom sudu BiH u vezi sa zahtjevom bošnjačkih zvaničnika Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Safeta Softića da se Odluka o raspisivanju referenduma u RS-u stavi van snage.

Iz entitetskog parlamenta je najavljeno da će sjednicom Odbora za ustavna pitanja predsjedavati predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je 24.augusta Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora s entitetom Republika Srpska zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma koju je Narodna skupština RS-a usvojila 15. jula 2016. godine.

Izetbegović je zatražio od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine RS-a protivna članu I/2. i članu VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine te da istu stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci parlamenta RS-a.

U zahtjevu Izetbegović traži da najviša bh. pravosudna istanca donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine RS-a do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po njegovom zahtjevu.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i dalje tvrdi da će 25. septembra biti održan referendum o danu tog bh.entiteta bez obzira, kako je naveo, na moguću odluku Ustavnog suda BiH.