Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik oduševljen

NSRS usvojio Deklaraciju o zaštiti nacionalnih prava srpskog naroda punu kontraverzi

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da je ovo historijski važan dokument koji treba da odredi pravac daljeg razvoja

Narodna skupština RS večeras je sa 65 glasova usvojila Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koju su u Beogradu potpisali predsjednici Srbije i RS Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

-Čestitam svima koji su danas učestvovali u raspravi i doprinijeli da dobijemo ovaj dokument – rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić nakon što su poslanici usvojili Deklaraciju.

Prilikom glasanja bilo je prisutno 68 poslanika.

Kako je prethodno rekao Stevandić, Deklaracija nije usmjerena ni protiv kojeg naroda i države.

-Srpski narod živi u nekoliko zemalja i na svim kontinentima. Promjenom međunarodne politike, odnosno međunarodnih odnosa stvoreni su uslovi da 8. juna u Beogradu potpišemo Deklaraciju – rekao je Stevandić.

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da je ovo historijski važan dokument koji treba da odredi pravac daljeg razvoja.

Uz Deklaraciju, usvojeni su i zaključci koje su usaglasili klubovi zastupnika. Zaključci su usvojeni sa 62 glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim.

Klubovi poslanika SDS-a i PDP-a povukli su amandmane, prenosi RTRS.

Zaključci deklaracije

U nastavku pročitajte zaključke Deklaracije koja ja usvojena:

1. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da su se birači u Republici Srpskoj na referendumu održanom 25. 09. 2016. godine izjasnili da se 9. januar obilježava i praznuje kao Dan Republike Srpske i Krsna slava.

2. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je Sretenje 15. februar potrebno definisati kao Dan svesrpske državnosti koji treba ujedinjeno obilježavati i proslavljati zajedno sa Republikom Srbijom.

3. Zadužuje se Vlada Republike Srpske da, u saradnji sa predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, formira Organizacioni odbor za obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske.

4. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da usvajanjem i stupanjem na snagu Zakona o imunitetu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 39/24) ne postoje prepreke da za člana Organizacionog odbora za obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske može biti imenovan i nosilac izvršne vlasti.

5. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja, saopćeno je iz NSRS.

Redovna sjednica NSRS biće nastavljena sutra sa početkom u 10 sati.