Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NVO pozvale Dom naroda da podrži izmjene KZFBiH

dom naroda pfbih2

Nevladine organizacije, članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, izrazile su podršku predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH, koje je utvrdila Vlada FBiH i odobrio Predstavnički dom, te pozvale delegate Doma naroda da i oni to učine, saopćio je Sarajevski otvoreni centar.

Članice Koalicije smatraju da je u 2016. godini neophodno da Federacija Bosne i Hercegovine napokon usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH kojima će se regulisati krivična djela počinjena iz mržnje, što je već 2010. godine učinjeno u Brčko Distriktu i Republici Srpskoj.

Izmjene će regulirati i druga društveno opasna ponašanja, kao što su krivična djela navođenja na prostituciju i trgovinu ljudima. Navedene izmjene neophodne su ne samo u smislu regulacije krivičnih djela počinjenih iz mržnje, nego i zbog harmonizacije krivičnih zakona na teritoriju BiH, napominju iz ove nevladine asocijacije.

Izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH, kojima bi se adekvatno regulirala i sankcionirala krivična djela počinjena iz mržnje, čekaju od 2010. godine te su u 2013. i 2014. godini razmatrane u Parlamentu Federacije BiH i oba puta usvojene u Predstavničkom domu.

Dom naroda Parlamenta FBiH nije usvojio ove izmjene i dopune, a 2014. nije sazvana sjednica na kojoj bi se o njima odlučivalo, saopćeno je.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje oformljena je početkom 2013. radi zagovaranja boljeg zakonodavnog okvira čija je svrha suzbijanje i sankcionisanje slučajeva govora i zločina iz mržnje.

Koalicija se zalaže i za primjenu postojećih zakona kojima su ova pitanja djelimično regulisana (krivični zakoni Brčko Distrikta, FBiH i RS, Zakon o zabrani diskriminacije BiH), te aktivno radi na jačanju svijesti o tome šta je zločin i govor iz mržnje i kakve su ozbiljne i štetne posljedice te pojave po bh. društvo.

Koalicija okuplja deset nevladinih organizacija koje su godinama aktivne u promociji i zaštiti ljudskih prava: Asocijaciju za demokratske inicijative, Centar za mlade KVART, Civil Rights Defenders, Fondaciju CURE, Fondaciju Mediacentar Sarajevo, Fondaciju Istina, Pravda, Pomirenje, Inicijativu mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Otaharin, Omladinsku novinsku asocijaciju u BiH (ONA), Sarajevski otvoreni centar, Udruženje BH novinari i Vijeće za štampu BiH.