Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okrugli sto

NVO ukazao na potrebu rješavanja pitanja dugoročno nezaposlenih žena

Istocna_Ilidza okrugli sto (1)

Jedna od inicijativa s današnjeg okruglog stola je da se uputi inicijativa Skupštini Grada Istočno Sarajevo da se nabavi ginekološki stol koji je prilagođen osobama s invaliditetom kako bi sve žene imale iste mogućnosti

Fondacija CURE, Fondacija za osnaživanje žena i Udruženje građana “Probudi se” iz Istočnog Sarajeva organizirali su danas okrugli sto na kojem je predstavljena važnost podrške lokalnih institucija i saradnje nevladinih organizacija kako bi se poboljšali uvjeti života u Tuzli s posebnim fokusom na manjinske i marginalizirane grupe žena.

Cilj skupa bio je ostvarivanje dijaloga između institucija na lokalnom nivou i organizacija civilnog društva čiji fokus djelovanja su ženska prava kako bi se ostvarili preduvjeti za saradnju i zajednički rad na implementaciji postojećih mehanizama i zakonskog okvira za ostvarivanje ravnopravnog tretmana i prava na život bez diskriminacije svih manjinskih i marginaliziranih grupa.

Uime Fondacije CURE i Fondacije za osnaživanje žena Denija Hidić predstavila je položaj žena i preporuke za daljnje djelovanje, a kako je ispričala u razgovoru za Fenu prepoznata je važnost unapređenja uvjeta života ugroženih kategorija u društvu.

Stoga je jedna od preporuka bila otvaranje Centra za staro starenje koja je prepoznata kao važna ranije ove godine i taj centar je i otvoren kako bi se žene zrele životne dobi uključile u prilagođene aktivnosti.

– Pored toga mapirani su i drugi problemi, a to su potreba za institucionalnom pomoći, boljom zdravstvenom zaštitom i ekonomskim osnaživanjem žena u kontekstu nedovoljnog broja specijalističkih pregleda – navela je Hidić.

Jedna od inicijativa s današnjeg okruglog stola je da se uputi inicijativa Skupštini Grada Istočno Sarajevo da se nabavi ginekološki stol koji je prilagođen osobama s invaliditetom kako bi sve žene imale iste mogućnosti.

Izrazila je nadu da će to biti riješeno do kraja godine ili početkom naredne jer će u decembru biti usvajan rebalans ovogodišnjeg budžeta, kao i Nacrt budžeta za narednu godinu.

Kada je u pitanju ekonomsko osnaživanje žena namjera je omogućiti plasiranje proizvoda koje izrađuju članice Udruženja građana “Probudi se”, a nevladine organizacije prate i realizaciju Strategije zapošljavanja u Republici Srpskoj te je fokus na dugoročno nezaposlenim ženama i načinima kako one mogu iskoristiti start-upe ili podsticaje koje nudi Zavod za zapošljavanje.

Predsjednica Udruženja “Probudi se” Roksanda Mičić ističe da se već duži niz godina radi na rješavanju pitanja žena u toj lokalnoj zajednici te je podvukla da se prvenstveno bave ekonomskim osnaživanjem žena, ali su u tom procesu suočene s brojnim problemima.

Za Fenu kaže da su zatražile od lokalne zajednice prostor u kojem bi mogle plasirati svoje proizvode što bi im mnogo pomoglo, a namjera je zatražiti od Fonda zdravstvenog osiguranja rješavanje pitanje manjka specijalističkih pregleda jer na 6.000 žena postoji jedan specijalista ginekolog.

Kaže da imaju podršku lokalne zajednice u ostvarivanju svojih prava, ali je ona više deklarativna jer kada se dođe do trenutka da se izdvoje sredstva ili osigura prostor stvari postanu kompliciranije, a Mičić je za primjera navela da je u prošloj godini izdvojeno svega 80.000 KM za nevladine organizacije.

Okrugli sto realiziran je u okviru projekta “Zagovaranje za ženska prava”, koji finansira Evropska unija, a realiziraju Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena koji kroz dvije godine, koliko će trajati implementacija, radi na jačanju kapaciteta deset organizacija u deset općina, uz donošenje preporuka za institucije na lokalnom nivou o tome kako unaprijediti položaj žena.