Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakazan sastanak

O čemu će danas razgovarati predstavnici SNSD-a, HDZ-a i Trojke u Banjaluci

Foto: Emaneuel Soča/ Fena

Na pitanje da li će danas biti riječi i o izmjenama Izbornog zakona, Dodik je rekao da se može o tome razgovarati, ali da se ne može ići samo sa segmentom koji odgovara FBiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je za danas sastanak SNSD-a sa HDZ-om i “Trojkom” na kojem bi trebalo da bude riječi o zakonu o Ustavnom sudu BiH.

On je podsjetio da se u junu prošle godine krenulo sa zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, a da je u septembru trebalo da se razgovara o zakonu o Ustavnom sudu BiH, ali da se došlo i do januara ove godine bez dogovora, te da to treba staviti na dnevni red današnjeg sastanka.

“Predložili smo da trojicu zamjenskih sudija, državljana BiH, bira Parlamentarna skupština BiH. Dvoje sudija bira Republika Srpska, četvoro Federacija BiH i troje Parlamentarna skupština BiH. To odražava strukturu BiH. U čemu je onda problem?”, upitao je Dodik.

Na pitanje da li će danas biti riječi i o izmjenama Izbornog zakona, Dodik je rekao da se može o tome razgovarati, ali da se ne može ići samo sa segmentom koji odgovara FBiH.

Dodik kaže da prihvata da se danas počne, na bazi njegovog prijedloga, razgovarati o zakonu o Ustavnom sudu BiH, da se može prihvatiti i zakon o Sudu BiH s tim da sjedište apelacionog odjeljenja bude u Banjaluci, ali samo da se prihvati ono što je Vijeće ministara ranije utvrdilo, bez dopisanih nadležnosti po prijedlogu Denisa Zvizdića.

U drugom dijelu decembra, Schmidt je najavio da će nametnuti izmjene izbornih propisa kako bi osigurao poštene izbore u slučaju da se domaći dogovor ne postigne o tom pitanju u sljedeće tri do četiri sedmice.

Schmidt je za Večernji list izjavio kako te izmjene moraju doprinijeti da “izbori budu pravno sigurni kako bi BiH ispunila kopenhagenške kriterije” bez kojih nije moguće da postane članica Evropske unije.

On je i ranije najavio ovaj sastanak idera navodeći da je to “Dan D”.

Podsjetimo, Schmidt je ranije i uputio “posljednje upozorenje političarima s porukom da donesu izmjene Izbornog zakona ili će ih on nametnuti.