BiH

evropski komesar

O čemu su sa Varhelyijem razgovarali Izetbegović, Dodik i Čović

06/07/2022

Izjave čelnika vladajućih političkih partija u BiH nakon sastanka

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović razgovarali su danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem. U nastavku vam donosimo njihove izjave nakon sastanka:

Izetbegović: Odbio sam razgovor o izmjenama Izbornog zakona, o tome tek nakon izbora

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u Briselu da je zadovoljan današnjim razgovorom sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Izetbegović je dodao da je Varhelyi optimista i da vjeruje da BiH do oktobra može napraviti snažan pomak usvajanjem seta ključnih zakona, što bi povećalo šanse za sticanje kandidatskog statusa.

– Bio je jedan pokušaj s njegove strane da se ozbiljnije razgovara i o izmjenama Izbornog zakona, što je zahtjev Čovića. Ja sam to odbio. Rekao sam da ćemo o tome razgovarati tek kada se završe izbori i kada se formira vlast na svim nivoima – naveo je Izetbegović.

Poručio da su, što se njega tiče, razgovori “jedan na jedan” sa Varhelyijem ili sa Čovićem završeni, podsjećajući na ranije pokušaje izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH. Izetbegović je naglasio da je stvar promjene Ustava i izbornog zakonodavstva od interesa za svakog građanina BiH.

– Treba uključiti domaće i strane eksperte, sve segmente društva i napraviti jednu široku debatu. Nema govora da mi to možemo uraditi prije izbora – dodao je Izetbegović.

U vezi odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u vezi sa Zakonom o lijekovima RS-a, Izetbegović je istakao ulogu Pravnog tima SDA.

– Džaferović predvodi Pravni tim SDA i mi smo kao dobri šahisti. Na sve što je udaralo na ustavnopravni sistem BiH, što je dolazilo od Narodne skupštine RS, upravo smo tako odigrali – zaustavili smo sve što udara na ustavnopravni poredak BiH i na državnu imovinu BiH. Na svaku njihovu radnju smo odgovorili, svaki put je to bila pozitivna presuda, tako da igramo jednu dobru pravnu šahovsku partiju sa njima – prokomentirao je Izetbegović.

Dodik: Radit ćemo na zakonu o javnim nabavkama i sudstvu

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je danas u Briselu, nakon sastanka s komesarom za susjedstvo i proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijem, izjavio da se zahvalio komesaru Varhelyiu koji pokazuje i želi da pokaže napor da se na pravi način razumiju zaključci Evropskog vijeća vezano za članstvo, kada su dali Ukrajini i Moldaviji status kandidata.

Po njegovim riječima, kada je u pitanju BiH, pokušavaju da vide da li se može riješiti pitanje izbornog zakonodavstva, pitanje koje se odnosi na odnose konstitutivnih naroda u FBiH.

– Sljedeće pitanje je zakon o javnim nabavkama, zakon o sukobu insteresa i zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i sudova u BiH. Ukoliko bi se radilo na tome i uradili ti poslovi, riješila ta pitanja, onda bi bile stvorene pretpostavke da Evropski savjet da Bosni i Hercegovini status kandidata – kazao je Dodik.

Kada je u pitanju izborno zakonodavstvo Dodik ističe da je to pitanje odnosa Bošnjaka i Hrvata i da će prihvatiti “njihov dogovor”.

Dodao je da su zainteresirani da učestvuju u razgovorima i dogovorima u vezi konstituisanja Doma naroda u Federaciji BiH, te da će ukoliko to bude prihvatljivo i za Srbe takav dogovor podržati, a ukoliko ne bude, neće.

– Imajući u vidu ovu situaciju oko mogućnosti da se krećemo ka kandidatskom statusu, ja sam prihvatio da radimo na zakonu o javnim nabavkama. Što se tiče zakona o sudovima, veoma sam zainteresovan da se konačno razjasni nadležnost koju ima nivo BiH, a koju drugi nivoi. Ono što je Ustavom dato u nadležnost BiH, Sud BiH o tome može da odlučuje i o pitanjima međunarodnog karaktera, kao što je terorizam, trgovina narkoticima, ljudima itd. Sve ostalo pripada nižim nivoima odlučivanja. Na tim stvarima sam prihvatio da radim i obećao komesaru da sam spreman na ta dva pitanja da radim – izjavio je Dodik.

Što se tiče zakona o sukobu interesa, kazao je da, ako je on ustavno pozicioniran na nivou BiH, nema problema, ali ako su odredbe koje zadiru u nadležnost entiteta, to neće dobiti podršku.

– U okviru izbornih reformi ne vidim neku svoju ulogu, a u okviru zakona o javnim nabavkama, radit ćemo na tome, spremni smo da to uradimo. Nisam siguran da li treba sve da se ispuni, ako se jedno ne ispuni onda ništa nije ispunjeno, ili je moguća neka fleksibilnost – naveo je između ostalog Dodik.

Čović: Postići dogovor kako implementirati izborne rezultate i uvažiti odluku Ustavnog suda

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Briselu nakon sastanka sa komesarom za susjedstvo i proširenje EU Oliverom Varhelyijem da su razgovarali o pitanjima koja se tiču 14 prioriteta Evropske komisije i izmjena Izbornog zakona – što smatra ključnim za Hrvate u BiH.

Mišljenja je da hrvatski narod nema svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH jer su Bošnjaci sebi izabrali dva.

Čović je istakao da je na sastanku jasno poručeno “niko neće uraditi za nas” ono što je potrebno za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Dodao je da Varhelyi ima želju i volju kroz razgovor s predstavnicima sva tri naroda dati šansu dogovoru.

– Ja tome ne vidim alternativu, jer ako smo izgubili dvije godine ne treba da izgubimo i naredne dvije – rekao je Čović.

Naglasio je da je neophodno imati dogovor kako implementirati izborne rezultate i uvažiti odluku Ustavnog suda.

– Bošnjački političari žele zadržati status quo, a ja ne vidim šta se time postiže. Mislim da je to put u propast BiH – poručio je Čović.

Naveo je da na sastanku nije bilo govora o eventualnim sankcijama za Republiku Srpsku.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.