Tegeltija – Sattler

O epidemiji zaraze korona virusa: EU spremna pomoći BiH

JohannSattler (1)

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler je iskazao spremnost za pomoć EU u nabavci medicinske opreme zdravstvenim institucijama u BiH, te istakao da će Evropska unija pripremiti poseban program podrške privredi BiH i zemljama zapadnog Balkana, nakon okončanja krize izazvane pojavom virusa korona

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom. Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u BiH i regionu izazvanom pojavom korona virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Tegeltija je istakao da su nadležne institucije u BiH reagovale blagovremeno i preduzele neophodne aktivnosti koje za cilj imaju eliminaciju posljedica koje izaziva korona virus.

Tegeltija je tokom razgovora sa šefom Delegacije EU u BiH Sattlerom pozvao sve zemlje članice EU da pokažu više solidarnosti prema zemljama Zapadnog Balkana koje se također suočavaju s velikim izazovima u vezi s pojavom virusa korona, a koje pokazuju nesumnjivo opredjeljenje ka evropskim integracijama.

Ovom prilikom šef Delegacije EU u BiH je iskazao spremnost za pomoć EU u nabavci medicinske opreme zdravstvenim institucijama u BiH, te istakao da će Evropska unija pripremiti poseban program podrške privredi BiH i zemljama zapadnog Balkana, nakon okončanja krize izazvane pojavom virusa korona.

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja i o drugim aktuelim političkim i ekonomskim temama.