Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obavljena rasprava o radu Tužilaštva BiH

predstavnicki dom psbih33334

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavili su danas raspravu o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu ukazujući na probleme u radu ove institucije, iako je većina iznijela stav da je primjetan napredak.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović napomenuo je da je bilo zloupotreba u proteklim godinama, ali zato bi trebalo, kaže, imati uporedne podatke s prethodnim godinama kako bi se moglo vidjeti napredak.

Za njega je najveća opasnost za Bosnu i Hercegovinu korupcija zbog čega je iznio stav da se tom pitanju treba posvetiti pažnja.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović kao jedno od pitanja kojem bi se trebalo posvetiti više pažnje je pitanje lažnog svjedočenja, navodeći za primjer slučaj Bugojna gdje su pojedinci po 30 puta svjedočili.

Podvukao je i da Informacija sadrži snažne i ozbiljne informacije što budi optimizam u pogledu efikasnijeg budućeg rada Tužilaštva BiH, a što nije bio slučaj u ranijem periodu, kada su na čelu ove institucije bili neki drugi glavni tužioci.

Poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul podsjetio je da je Parlament BiH do sada imao lošu saradnju s Tužilaštvom BiH, ali je mišljenja da su došla bolja vremena, iako je kazao da pripadnici hrvatskog naroda imaju mnogo primjedbi na selektivan pristup tužilaca u vezi s ratnim zločinima u BiH.

Predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) je kazao da građani trebaju da imaju povjerenje u pravosudne institucije, a zato je potrebno principijelno ponašanje temeljeno na činjenicama, zakonima i Ustavom čime se gradi kredibilitet institucija i cijele BiH.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka, podvukao je da svi trebaju odgovarati pred pravosudnim institucijama koji su počinili ratne zločine bez obzira na njihove ime i prezime i bez obzira nad kome je počinjen zločin te je pozvao da se rad na tim predmetima još više ubrza.

Za poslanika Demokratske fronte (DF) Damira Bećirovića Tužilaštvo BiH je postalo politička institucija, koja više brani interese političara nego građane.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević mišljenja je da bh. građani žele da sve krupne afere koje su predmet rasprave u javnosti dobiju i sudski epilog, i ona ocjenjujući da su kriminal i korupcija najveći problem BiH što treba biti prioritet za sve pravosudne institucije na svim nivoima u BiH.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut ukazao je na činjenicu da u ovoj Informaciji postoji doza samokritičnosti i da ga to razlikuje od ostalih izvještaja koji su bili puni hvale te ovakav pristup treba biti primjenjivan i u drugim segmentima društva.

Većina poslanika pozitivnim je i ocijenila činjenicu da je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić bila prisutna sjednici i pristala odgovarati na sva pitanja poslanika.

Na kraju rasprave vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić naglasila je da Tužilaštvo neće ugroziti stabilnost BiH u okviru svojih nadležnosti, ali je zamolila poslanike da nađu zajednička rješenja i svi doprinesu stabilnosti.

– Na taj način možemo doprinijeti da ne dovodimo do političkih kriza na koje mi moramo represivno odgovarati. Vaša odgovornost pred građanima je velika, isto kao što je i naša koji smo dužni djelovati represivno nakon što se nešto dogodi – zaključila je Tadić.

Stav o Informaciji poslanici bi trebali dati nakon što završe raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.