Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davor Pehar

Obavljeno 706 testova: Samo jedan slučaj zaraze u FBiH u zadnja 24 sata!

pehar

Mjere koje kontinuirano provodimo daju dosta dobre rezultate i potrebno ih se pridržavati i u vremenu koje je ispred nas

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je da su u protekla 24 testirano 706 osoba jedan je pozitivan na COVID-19, riječ je o muškoj osobi koja je povratnik iz Finske.

„Ovaj podatak ukazuje na činjenicu da mjere koje provodimo na granici daju efekte. Danas možemo reći da je u FBiH 24.015 uzoraka, a korona potvrđena kod 944 osobe. Jedna je osoba na respiratoru. Kontinuirano bilježimo broj osoba koje su oporavljene. Imali smo i jedan smrtni slučaj. Umro je nulti pacijent iz Livna koji je dugo bio na liječenje. Ukupno imamo 36 potvrđenih smrtnih ishoda koju dovodimo u vezu sa ovim novim virusom“, kazao je Pehar.

Mjere koje kontinuirano provodimo daju dosta dobre rezultate i potrebno ih se pridržavati i u vremenu koje je ispred nas.

„Očekujemo popuštanje, ali ne znači opuštanje svih nas. Jer najmanji propust može nam se vrlo brzo vratiti povećanjem broja oboljelih a to je ono što nikako ne želimo“, kazao je Pehar.

Govoreći o spornoj nabaci respiratora Pehar je još jednom kazao da Zavod za javno zdravstvo FBiH ni u jednom segmentu nije učetsvovao u nabavci ovih respiratora, pa čak ni kada je riječ o vrsti respiratora koji će se nabaviti.

„Mislim da je vrijeme da kolege u Tužilaštvu nastave raditi svoj posao, nemam dalje nikakav komentar“, kazao je Pehar, kazavši da je njihova uloga bila priprema za potrebnu opremu koju će koristiti ustanove tokom pandemije.

„Tu prestaje naša svaka aktivnost“, dodo je Pehar, dodajući da treba sačekati konačnu istragu pa da stručnjaci koji se razumiju u ovu opremu daju svoju riječ i da se sukladno tim nađe mjesto za ove aparate.

Rad javnih zdravstvenih ustanova trebao bi biti neometan u skladu sa epidemiološkim stanjem, te je isključivo na menadžmentu tih ustanova da organiziraju rad.

„Što se tiče Zavoda za javno zdravstvo FBiH ustanove mogu obavljati normalan rad“, dodao je Pehar.