Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada hnk

Obećali nezaposlenim majkama rodiljama 400 KM mjesečno: Primjena – dan prije izbora

novac – marke – Armin Durgut Pixsell
Ilustracija FOTO: Armin Durgut/Pixsell

Bitna izmjena koju sadržava ovaj zakon odnosi se i na ukidanje imovinskoga cenzusa koji više ne će biti uvjet za ostvarivanje prava nego će pravo na naknadu ostvariti svaka majka-rodilja koja je je u Službi za zapošljavanje HNK-a evidentirana kao nezaposlena

Da li slučajno ili ne, ali dan uoči Općih izbora koji će se u BiH održati 2. oktobra, u Heregovačko-neretvanskom kantonu počet će primjena novog zakona koji je pripremila Vlada HNK, a prema kojem će Uoči općih izbora koji će se nezaposlene majke-rodilje, umjesto dosadanjih šest mjeseci, novčanu potporu u iznosu od 398,40 KM primati dvanaest mjeseci.

“Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj je, 183. sjednici, usvojila Prijedlog Zakona o materijalnoj potpori obitelji s djecom. Tim zakonom koji podrazumijeva potporu kroz materijalna davanja, s ciljem pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i njihovu osposobljavanju za samostalni život i rad, neuposlene majke-rodilje će, umjesto dosadanjih šest mjeseci, novčanu potporu u iznosu od 398,40 KM primati dvanaest mjeseci.

Prema podacima iz ranijih godina, oko 1200 majki-rodilja ostvarit će ovo pravo. Bitna izmjena koju sadržava ovaj zakon odnosi se i na ukidanje imovinskoga cenzusa koji više ne će biti uvjet za ostvarivanje prava nego će pravo na naknadu ostvariti svaka majka-rodilja koja je je u Službi za zapošljavanje HNK-a evidentirana kao nezaposlena. Vlada je Prijedlog uputila u hitnu skupštinsku proceduru, a njegove će odredbe, nakon usvajanja od strane Skupštine HNK-a, biti u primjeni od 1. oktobra 2022. godine”, stoji u saopćenju koje je stiglo iz Vlade HNK.