Donacija kantona

Obezbijeđeno 300.000 KM za rad Zemaljskog muzeja BiH

sijaric-alikadic

Iznos će biti u potpunosti isplaćen, a ne u ratama, što će omogućiti barem isplatu dijela neisplaćenih plata za uposlenike Zemaljskog muzeja BiH

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić danas je potpisao ugovor sa direktorom Zemaljskog muzeja BiH Mirsadom Sijarićem kojim je obezbijeđeno 300.000 KM za rad ove institucije na državnom nivou, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iznos će biti u potpunosti isplaćen, a ne u ratama, što će omogućiti barem isplatu dijela neisplaćenih plata za uposlenike Zemaljskog muzeja BiH.

“Uposlenici su u prethodnom periodu vrlo vrijedno i predano radili, unatoč činjenici da su bačeni u nemilost same države koja nije adekvatno reagovala, niti je pokazala veliku volju da se riješi dugogodišnji problem finansiranja ove institucije. Ugovor potpisan danas omogućava samo jedno trenutno i promptno djelovanje od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo”, rekao je Alikadić.

Kako je kazao, u narednom periodu će se posvetiti tome da ulože maksimalne napore da u potpunosti riješe finansiranje Zemaljskog muzeja BiH.

“Svi se pozivaju na to da je ovakav muzej identitet jedne države. Međutim, sudeći po akcijama i reakcijama, ono što je država do sada uradila nije dokazalo da je ta priča u skladu sa praksom koju smo imali priliku vidjeti”, dodao je Alikadić.