Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak kod ministra

“Obezbijedit će se sredstva za jednokratnu pomoć penzionerima u FBiH”

jednokratna pomoć penzionerima
FOTO: Fena

Oba saveza penzionera su partneri Ministarstva i uzimaju aktivno učešće u donošenju odluka koje se tiču prava u položaja penzionera, od donošenja zakona iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja do konsultovanja kod donošenja odluka o banjskom liječenu i svih drugih segmenata vezanih za poboljšanje položaja ove populacije i njihovog ukupnog životnog standarda

Predstavnici saveza penzionera u Federaciji BiH potpisali su s federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem ugovore kojim im se odobravaju sredstva za finansiranje rada za ovu godinu.

Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, ovaj transfer savezima penzionera dodjeljuje se u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i ove godine u ukupnom iznosu od 120.000 KM, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine kad je ukupni iznos obezbijeđenih stedstava za rad saveza penzionera iznosio 80.000 KM.

Sredstva za isplate jednokratne pomoći u 2024. godini

Oba saveza penzionera su partneri Ministarstva i uzimaju aktivno učešće u donošenju odluka koje se tiču prava u položaja penzionera, od donošenja zakona iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja do konsultovanja kod donošenja odluka o banjskom liječenu i svih drugih segmenata vezanih za poboljšanje položaja ove populacije i njihovog ukupnog životnog stanarada.

Osim povećanja iznosa transfera za rad saveza, Ministarstvo i Vlada FBiH će i ove godine u rebalansu budžeta obezbijediti dodatni milion KM za banjsko liječenje penzionera, te sredstva za isplate jednokratne pomoći u 2024. godini, navodi se u saopćenju.