Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježavanje 1. marta u Mostaru: Jedan od najvažnijih dana u historiji BiH

20160301_2_14525668_5881603_Web

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Spomen-obilježju Šehitluci u Mostaru je započela svečanost obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago, koji su i organizatori današnjeg obilježavanja Dana nezavisnosti u gradu na Neretvi, položili su cvijeće u znak sjećanja na heroje obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH kao i brojne udruge i organizacije proistekle iz posljednjeg rata.

“Ovo je jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Dan kada je BiH izlaskom preko 64 posto građana na referendum 1992. godine kazala da želi svoj put da vidi u nastavku i u daljnjoj historiji, te da se vidi kao nezavisna, samostalna i međunarodno priznata zemlja. Historija će pokazati svu važnost ovoga datuma i današnje okupljanje na Šehitlucima i sve ove aktivnosti u Gradu Mostaru i cijeloj BiH koje se dešavaju po pitanju obilježavanja Dana nezavisnosti pokazuju pravi smisao i jednu punu snagu i važnost ovoga datuma”, kazao je Mušić.

Istaknuo je kako je najvažnije da nove generacije koje dolaze budu što obrazovanije i primjerenije prostoru na kojem živimo, a to je, kako je naglasio “europski prostor”.

Govoreći o značaju dana nezavisnosti BiH, Špago je kazao mnogi historičari i analitičari smatraju da je 1. mart jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH.

“Bosna i Hercegovine je 1. marta 1992. godine, poslije više vjekova, obnovila svoju samostalnost i krenula kao samostalna država u izgradnju svojih institucija i osiguravanje prosperiteta za svoje narode i građane”, naglasio je Špago.