Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja luka

Obilježavanje 150. godina od osnivanja samostana “Marija Zvijezda”

marija zvijezda – press

Katolička crkva u Banjaluci ima zadaću da sačuva baštinu trapista za buduće generacije u duhu svega divnog što su na ovom području ostavili redovici iz 16 zemalja

Katolička crkva u Banjaluci ima zadaću da sačuva baštinu trapista za buduće generacije u duhu svega divnog što su na ovom području ostavili redovici iz 16 zemalja, izjavio je danas Franjo Komarica, biskup banjalučki, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare povodom obilježavanja 150. godišnjice od osnivanja samostana, opatije “Marija Zvijezda” Komarica je rekao da da su trapisti na ovom području učinili nešto jedinstveno u cijeloj jugoistočnoj Evropi, kada je u pitanju djelovanje vjerskih zajednica a da je u pitanju velika baština kulturna, civilizacijska i duhovna koju je potrebno obznaniti sadašnjoj generaciji sačuvati za buduće generacije.

“Volio bih da današnji dan i poslijepodnevno i sutrašnje događanje u ovoj drevnoj opatiji da se odvija da se svjetlo Marije Zvijezde ne samo da se ne smanji nego da se razbukta”, kazao je Komarica.

Govoreći o povratu oduzete imovine rekao je da nažalost nemaju razumijevanja za sve pokušaje iako je to obećano prije deset godina. Istakao da im je cilj da nastave u duhu izuzetnih dostignuća velikih ljudi koji su na ovo područje došli iz stranih zemalja.

Istakao je da je neophodno da se u Bosni i Hercegovini imovina vrati svim vjerskim zajednicama, gdje god je to moguće učiniti.

Don Armando, opat i izaslanik generalnog opata trapističkog reda iz Rima istakao je da je već nekoliko puta boravio u “Mariji Zvijezdi”. Govoreći o trapistima rekao je da su preuzimali značajnu ulogu u društvu iako to nije primarna zadaća redovnika, prilagođavali su se situaciji i omogućavali ekonomski razvoj, edukaciju i školstvo za lokalnu zajednicu.

Miljenko Aničić, direktor Karitasa govoreći o svemu što su trapisti učinili od svog dolaska na ovo područje istakao je da su polovinu vremena imali mogućnosti nešto realizovati, dok je druga polovina bilo vrijeme destrukcije i uništavanja.

“Sile zla i tame ne mogu odnijeti dobro, ne mogu odnijeti svjetlo, a Marija Zvijezda je sjala u pravom smislu te riječi”, kazao je Aničić.

Svečano obilježavanje godišnjice počinje danas u 16 časova u banjalučkom naselju Trapisti, kada će između ostalog biti otvorena izložba “Marija Zvijezda – Europa u Bosni i Hercegovini”. Svečanosti će prisustvovati i kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup.

Prvi trapisti, njih šestorica, na ovo područje stigli su 21. juna 1869. godine, a osnivač samostana Franz Pfanner ranije je kupio zemlju u današnjem naselju Trapisti. U sljedećim godinama oni su započeli proizvodnju sira trapista, napravili prvu hidroelektranu, most preko Vrbasa, mnoge tvornice, prvu bolnicu, visokoškolsku ustanovu, kao i osnovnu i zanatske škole.

Opatija “Marija Zvijezda” u periodu između dva svjetska rata bila je najveća trapistička opatija u svijetu.