najava božića

Obilježavanje Badnje večeri u Sarajevu počelo paljenjem badnjaka (FOTO)

badnjak (7)

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vjernici koji poštuju julijanski kalendar danas proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića – rođenje Isusa Hrista

Uz večernju molitvu u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu te paljenje badnjaka u dvorištu crkve, u sjeni pandemije, večeras je u glavnom gradu BiH obilježen Badnji dan. Time je počela proslava Badnje večeri, odnosno najavljen dolazak Božića, javlja Anadolu Agency (AA).

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vjernici koji poštuju julijanski kalendar danas proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića – rođenje Isusa Hrista.

 

Ove godine paljenju badnjaka je zbog pandemije prisustvovao manji broj vjernika nego što je to ranije bio slučaj. Vjernici su nastojali poštovati mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Molitvom i paljenjem Badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.