Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježavanje Dana grada Sarajeva: Položeno cvijeće ispred Vječne vatre

vjecna vatra – polaganje cvijeca2
FOTO: I. Kralj

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

U centru grada okupile su se brojne delegacije i građani koji su željeli da se podsjete na dva jako važna datuma u istoriji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine.

Prije 72 godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Decenijama kasnije, 6. aprila 1992. godine počela je opsada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u istoriji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete.

U delegaciji grada Sarajeva bili su gradonačelnik Abdulah Skaka, njegovi zamjenici Ivica Šarić i Milan Trivić, zatim Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća, te mnogi drugi. Počast su odale i delegacije pobratimskih i prijateljskih gradova: Budimpešte, Dubrovnika, istanbulske općine Fatih, Novog Pazara, Prata, Pule i Zagreba.

Programom obilježavanja Dana grada Sarajeva planirano je da se tokom dana položi cvijeće i oda počast šehidima i poginulim braniocima na Šehidskom mezarju “Kovači“, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., mezarima ubijenih policajaca u Velikom parku, pred bistom Vladimira Perića Valtera, Spomen-parku “Vraca“, Starom jevrejskom groblju, te gradskim grobljima.

Povodom 6. aprila od 14 do 18 sati na platou ispred BBI Centra održaće se zabava na otvorenom “Volim Sarajevo“, a prethodno na Baščaršijskom trgu “Kafa sa gradonačelnikom“. Građani i turisti će od 12 do 13 sati imati priliku da se druže sa gradonačelnikom Skakom i zamjenicima Trivićem i Šarićem i popiju bosansku kafu.

U večernjim satima program će biti zaključen u Vijećnici gdje će se sa početkom u 19.30 sati održati Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti dodijeljene . Pored vijećnika na sjednicu su pozvane diplomate u BiH, predstavnici svih nivoa vlasti u zemlji, boračkih organizacija, bivši gradonačelnici. Na sjednici će biti uručena “Šestoaprilska nagrada“, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima.