Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Prekinimo šutnju"

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

povorka sarajevo

U cilju podizanja svijesti o važnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije kojoj su LGBTI osobe svakodnevno izložene, u više od 130 zemalja svijeta, 17. maj se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBiT). Značaj ovog datuma ogleda se u činjenici da je 17. maja 1990. godine homoseksualnost uklonjena kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije.

Trenutno je BiH, kao i ostatak svijeta, suočena sa posljedicama pandemije COVID-19. Svakodnevnica svih nas se proteklih mjeseci značajno promijenila, ali putevi borbe za prava i povećavanje vidljivosti problema sa kojima se LGBTI osobe suočavaju nisu zatvoreni, samo su promijenili svoj smjer i premjestili se u online sferu, piše LGBTI.ba. Globalna tema ovogodišnjeg IDAHOBiT-a glasi „Prekinimo šutnju“, a o tome na koji način će to biti učinjeno u BiH, razgovarali smo sa Eminom Bošnjak, izvršnom direktoricom Sarajevskog otvorenog centra, Dajanom Bakić, izvršnom direktoricom Tuzlanskog otvorenog centra i Brankom Ćulibrk izvršnim direktorom Centra za mlade „KVART“ Prijedor.

IDAHOBiT 2020: Prekinimo šutnju

„Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije je za nas jedan od najvažnijih dana u godini i svakako da ga uvijek obilježavamo, naglašavajući njegovu važnost i potrebu za beskompromisnom i solidarnom borbom za ljudska prava LGBTI osoba kod nas i u svijetu“, kazala je Dajana Bakić. Iako je, kako je rekla, Tuzlanski otvoreni centar imao u planu organizovati konferenciju lokalne institucionalne mreže podrške LGBTI osobama u Tuzlanskom kantonu koju su, kao neformalno tijelo resornih institucija i organizacija, formirale/i prošle godine, kao i druženje sa lokalnom LGBTIQ zajednicom, pandemija ih je u tome spriječila. „Zbog iste smo organizovale online aktivnost „Queer umjetnost u samoizolaciji“ kroz koju smo prikupljale/i umjetničke radove nastale u samoizolaciji, dajući platformu ljudima da oslobode kreativnost i slobodno se izraze u danima kada smo osuđene/i na samoizolaciju i drugačije uslove života. Kako je centralna poruka ovogodišnjeg IDAHOBIT-a „Break the silence“ ili „Prekinimo šutnju“, radove koje/i smo prikupile/i ćemo na IDAHOBIT objaviti u formi online, a kasnije i printane publikacije, simbolično ukazujući na prekidanje šutnje kroz queer izražaj tokom pandemije“, naglasila je Bakić.

Ovogodišnje aktivnosti Centra za mlade „KVART“ Prijedor, vezane za obilježavanje IDAHOBiT-a, prema riječima Branka Ćulibrka, prinuđeni su organizovati na način koji neće ugroziti ničiju fizičku sigurnost. „Istina je da je mogućnost za javno djelovanje u prostoru zabranjena, ali pokušavamo koordinisano sa drugim organizacijama da doprinesemo vidljivosti LGBTI osoba i ukažemo na sve probleme sa kojima se susrećemo. Iako ove godine nećemo organizovati posebne aktivnosti kako smo to inače radili prethodnih godina, definitivno ćemo iskoristiti javni prostor kako bismo izrazili svoje nezadovoljstvo na nasilje, diskriminaciju i neravnopravan tretman prema LGBTI osobama“, kazao je Ćulibrk.

Kako je kazala Emina Bošnjak, tim Sarajevskog otvorenog centra radi izvan kancelarije od 13. marta, ali su u tom periodu uspjele/i vrlo brzo svoj rad prebaciti u potpunosti u online sferu, pogotovo onaj dio koji se tiče direktne psihosocijalne i pravne podrške LGBTIQ osobama.

„S obzirom na poruke iz zajednice da je lezbejkama, gej, biseksualnim i trans osobama potrebna podrška zajednice, savjeti, pa ponekad i samo razgovor, razonoda i druženje, jer su često bez ikakve podrške i u situaciji da su bili izolovani sa članovima_cama porodice koji ih ne prihvataju, to nam je bio signal da moramo nastaviti biti prisutni_e za njih. Stoga smo, pored novih formata kao što su Poqueerene priče koje se dešavaju svake sedmice na instagramu live-u, pa i ove, pozvali_e LGBTI osobe, naše saveznike_ce da snime kratke videe i podijele svoja iskustvima homo/bi/transfobije. Osamnaestog maja ćemo održati i digitalnu prezentaciju nalaza Rozog izvještaja, i to će biti više usmjereno ka javnosti i onima koji donose odluke: predstavnicima institucija i političarima_kama. Takođe smo u kontaktu sa raznim partnerima_cama kako bismo kroz različite kanale poslali_e zajedničku i jedinstvenu poruku svim LGBTIQ osobama na taj dan, i dalje smo tu, ne idemo ponovo u nevidljivost, a pod ovogodišnjim globalnim sloganom IDAHOBiT-a – “prekinimo šutnju”, rekla je Bošnjak.

LGBTI aktivizam u online prostoru

Prava LGBTI osoba u BiH su još uvijek na niskom nivou. Zbog toga se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, prethodnih godina uglavnom obilježavao u vidu protesta. U trenutnoj situaciji, kada je na snazi mjera zabrane okupljanja u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, organizovani protesti, niti slične, uobičajne, aktivnosti nije moguće provesti. Na pitanje utječe li to na LGBTI aktivizam u BiH, Bakić odgovara potvrdno, s obzirom na to da ih nemogućnost javnog, ili bilo kakvog drugog okupljanja sprječava u organizaciji edukativnih aktivnosti i druženja za LGBTIQ zajednicu kojoj je takva vrsta aktivnosti i podrške izuzetno važna. „Protesti i većina povorki ponosa kao protestnih šetnji koje u najvidljivijem obliku izražavaju probleme, potrebe i zahtjeve LGBTIQ zajednice su otkazane ili pomjerene. Primorane/i smo živote, rad i aktivizam organizovati „u svoja četiri zida“ i virtuelnom prostoru. Nismo u mogućnosti kvalitetno sprovesti ni zagovaračke aktivnosti koje imaju za cilj senzibiliziranje institucija. Također, donatorske politike se mijenjaju i utječu na rad LGBTI organizacija“, rekla je, naglašavajući da sve to ukupno predstavlja problem za LGBTIQ ativizam i da ćemo sigurno osjećati posljedice u ovoj i narednim godinama. „Stoga ćemo mi uraditi sve što možemo da naš programski rad i dobro naših korisnika/ca ne trpi, ali je važno i da donosioci politika u centar borbe sa pandemijom i donoseći mjere za otklanjanje negativnih posljedica stave ljudska prava i ne zanemare napore i odgovoran posao civilnog sektora“, rekla je Bakić.

Ćulibrk se, također, slaže da ograničenje slobode okupljanja ima značajnog uticaja na ostvarivanje prava, ne samo LGBTI osoba, nego i svih drugih marginalizovanih grupa, ali dodaje da online prostor nudi mogućnost slanja poruka puno široj publici, što može biti dobra prilika da se kroz različite online kampanje javnost bolje upozna kroz kakve sve probleme LGBTI osobe prolaze na putu osvajanja sloboda i jednakosti u društvu. „Nemalo je slučajeva krivičnih djela počinjenih iz mržnje, govora mržnje, porodičnog nasilja, institucionalne diskriminacije, stigme i svega onoga što nas kao pojedince i pojedinke stavlja na marginu ovog društva. Ograničavanjem slobode okupljanja naš posao definitivno ne prestaje, jer mi nastavljamo da se kroz sferu online prostora borimo za ostvarivanje svojih prava“, rekao je Ćulibrk.

„Živimo u zaista zanimljivim vremenima, koje od nas zahtijeva da kratkoročno radikalno promislimo pristupe različitim segmentima javnog života, i osmislimo nove ako želimo djelovati. Prisustvo LGBTI osoba u javnom prostoru jeste direktan način da se doprinese našoj vidljivosti, i to je vjerovatno najkraća linija ka razbijanju duboko ukorijenjenih predrasuda i stereotipa. Sad smo u situaciji da moramo pokušati raditi na podizanju vidljivosti na neke druge načine, što nije nužno loše i može izroditi inovativnim načinima aktivističke borbe. IDAHOBiT nije jedini povod za izlazak LGBTI osoba i aktivista_kinja na ulicu u društvu u kojem smo svakodnevno izloženi_e diskriminaciji, nasilju, i odbacivanju. Na nama je sad da se nadamo da će se situacija vrlo brzo stabilizirati, ali i da se pridržavamo svih mjera koji će doprinijeti tome da nema više razloga za izolaciju i zabrane javnih okupljanja, kako bi ostatak godine ponudio mogućnosti i da budemo slobodni_e i na ulicama, u parkovima, i na svim drugim javnim mjestima“, zaključuje Bošnjak.