Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježen 26. rođendan Narodne kuhinje “Stari Grad”

BiH

narodna kuhinja

Više od 1.000 korisnika Narodne kuhinje “Stari Grad“ danas je obradovano ne samo svakodnevnim toplim obrokom koji im i pripada, nego i rođendanskim poklonima, satovima i peškirima.

Naime, Narodna kuhinja “Stari Grad“ danas obilježava 26. godina rada, a te 1992. ratne godine podijeljen je prvi obrok koji su za građane opkoljenog Sarajeva pripremali kuhari, volonteri, među kojima je bila i Zilha Šeta, danas upraviteljica kuhinje, u narodu poznata kao “tetka Zilha“.

Rođendan Narodne kuhinje “Stari Grad“ danas su s korisnicima kuhinje obilježili i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Islamske zajednice u BiH, turskog bataljona u okviru snaga EUFOR-a, oni koji su opremali kuhinju svim što je neophodno za nesmetan rad.

Poklone, čaj, topli obrok, danas je korisnicima kuhinje dijelila i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović.

Ona je podsjetila da resorno ministarstvo putem Direkcije za robne rezerve redovno finansira rad kuhinja na nivou Kantona Sarajevo, s hranom, režijskim troškovima, kao i ostalim potrepštinama.

– Postigli smo da na Kantonu Sarajevo nijedan stanovnik ne bude gladan – kazala je ministrica Dautbegović u izjavi za Fenu.

Od onoga što je Direkcija za robne rezerve zaplijenila putem kantonalnih inspekcijskih organa, pojasnila je, danas su za rođendan korisnicima Kuhinje podijelili peškire i satove.

Dostojanstveni u svom siromaštvu, nedovoljnim prihodima za život, korisnici Narodne kuhinje “Stari Grad” su uz izraze zahvalnosti govorili da je hedija svakom draga, a posebno njima.

Također će danas 300 paketa biti podijeljeno za porodice u Trnovu, onima koji su u stanju socijalne potrebe.