Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježen Dan oslobođenja Mostara

IMG_9952

U sklopu obilježavanja 72. godišnjice oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, danas je položeno cvijeće pored biste narodnog heroja Mustafe Ćemalovića-Ćimbe u naselju Donja Mahala. Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Mostar položilo je vijence i pored biste narodnog heroja doktora Safeta Mujića, kao i na spomenik ilegalcu kod Doma zdravlja na Bulevaru.

– Ne prizivamo prošlost, već se sjećamo pozitivnih stvari i iskustava te želimo iz te pozitivne prošlosti crpiti ideje za budućnost i nadahnjivati mladost civilizacijskim tekovinama koje imamo, a to je antifašizam, rekao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Sead Đulić, podjećajući da je Mostar u Drugom svjetskom ratu izgubio svakog osmoga stanovnika, naglašavajući da danas niko nema pravo ne sjećati se tih ljudi, kao ni 1.700 civilnih žrtava iz Mostara.

Zaključio je da i danas “idemo Titovim asfaltom, u Titove škole i u Titove bolnice”, ali da su iz tog razdoblja sve tvornice ‘raskrčmljene’.