Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UABNOR

Obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma

dan oslobodjenja mostara AA (1)

Da li smo danas oslobođeni od fašizma, veliko je pitanje

Obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma

UABNOR Grada Mostara obilježava godišnjicu oslobođenja ovog grada u Bosni i Hercegovini od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Obilježavanje je započelo otvaranjem izložbe fotografija u holu Narodnog pozorišta Mostar, nastavljena svečanom akademijom u velikoj dvorani Pozorišta, a okončana posjetom Partizanskom spomen groblju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Da li smo danas oslobođeni od fašizma, veliko je pitanje. Neofašizam buja oko nas. Tu smo da se nadahnemo hrabrošću i odlučnošću mladih ljudi koji leže ovdje. Ne bijemo partizanske dobijene bitke. Ne borimo se protiv Draže, Ante, Hitlera ili Musolinija, već se nadahnjujemo da bismo bili naše antifašističke bitke u novom vremenu, te da bismo nove male ‘firere’ koji su ušli u sve organe vlasti od Predsjedništva do mjesne zajednice, usješno satrali. Ako ostanemo u prošlosti, na komemoracijama i sjećanju, bolje da nismo tu. Ovdje smo zbog 2.045 godine, a ne zbog 1945.“, rekao je predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Među gostima u Mostaru danas je bio i predsjednik UABNOR-a Crne Gore Zuhdija Hodžić.

“Živjeli smo u zajedničkoj državi sa istom ideologijom i idejama. Danas smo došli da se nadahnemo za budućnost. Nadam se da ljudske vrijednosti čovječanstva ne mogu i nikada neće biti ugašene“, naveo je.

Organizatori su danas uručili tri tradicionalne Februarske nagrade. Dobitnici su Fudbalski klub Velež, IC štamparija i IT kompanija Senada Šantića. Februarske plakete dobili su Alma Pelo – Zagorčić, Safet Nožić, Dijana Maksić – Šoše, Enver Zećo i Lana Pudar.

Vojna operacija oslobođenja Mostara započela je 6. februara 1945. i trajala je 11 dana. Partizanski odredi slomile su osovinsku odbranu kod Širokog Brijega, a 14. februara ušli su u Mostar. Osovinske snage su potisnute prema Sarajevu sa velikim gubicima.