Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 110. godišnjica rođenja nobelovca Vladimira Preloga

BiH

prelog-1

U povodu obilježavanja 110. godišnjice rođenja nobelovca Vladimira Preloga, delegacija Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, predvođena ministricom Elvirom Dilberović, položila je u ponedjeljak cvijeće kod njegovog spomenika u Parku nobelovaca u Mostaru.

Ovaj svečani čin iskazivanja pijeteta prema bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu održan je upravo na dan kada je ovom eminentnom naučniku, velikom istraživaču i neumornom borcu za afirmiranje nauke 1975. godine uručena Nobelova nagrada za hemiju.

Ministrica Dilberović je istakla kako joj je posebno drago što obilježavanju ove značajne godišnjice prisustvuju i predstavnici Savjeta za nauku, predstavnici akademske i naučne zajednice, Grada Mostara, te učenici i studenti mostarskog Sveučilišta, kao i Univerziteta “Džemal Bijedić”, navodeći kako smatra da je ‘konačno došlo vrijeme da se bavimo i nekim pozitivnim stvarima’.

prelog-2

Govoreći o životu i djelu jednog od najboljih hemičara 20. stoljeća, ili kako su ga nazivali ‘kralja hemije’, ministrica Dilberović je istaknula kako je Prelog svoj prvi naučni rad objavio još kao 15-godišnjak.

– Riječ je o iznimnom naučniku s vrlo bogatom akademskom karijerom, ali i čovjeku koji je ovu zemlju shvaćao kao svoju domovinu, bez obzira gdje je radio i živio – naglasila je Dilberović.

Pozdravljajući inicijativu za obilježavanje ove godišnjice, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović kazao je u izjavi za novinare kako bi na poseban način trebali biti ponosni na bh. nobelovce, Ivu Andrića i Vladimira Preloga.

prelog-3

– Ova inicijativa Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke zaista je vrijedna svake pohvale i ove ljude treba slaviti i njima se treba ponositi u svakoj prilici – kazao je Muselimović.

Prelog je Nobelovu nagradu za hemiju dobio za svoje radove iz oblasti stereoizomerije organskih molekula. Rođen je u Sarajevu 23.07.1906. godine, a umro je u Zürichu 7.01.1998. godine.