Matića brdo

Obilježena 17. godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog

26221_trajkovski (1)

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić istakao je tom prilikom kako će smrt Borisa Trajkovskog ostaviti neizbrisiv trag i u BiH i u Sjevernoj Makedoniji te da će predsjednik Trajkovski kroz istoriju ostati zapamćen kao mirotvorac koji je bio posvećen dijalogu

Polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja na Matića brdu kod Stoca u petak je obilježena 17. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskoga, koji je zajedno sa saradnicima i članovima posade stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska u Mostar.

Vijence su položile delegacije Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH, Ureda predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Vojske Republike Sjeverne Makedonije, Vlade FBiH, Grada Mostara te Udruženja makedonskih građana u BiH.

Prisutnima se uime makedonske vlade obratio zamjenik predsjednika Vlade za borbu protiv korupcije i kriminala Ljupčo Nikolovski, koji je kazao kako je pokojni predsjednik Trajkovski bio mudar, iskren i otvoren političar te da je bio poštovan ne samo u Republici Sjevernoj Makedoniji, nego i u regionu i šire.

– Važio je za iskrenog, hrabrog i otvorenog lidera od kojeg možemo mnogo da naučimo i na nama je da produžimo njegovo djelo – poručio je Nikolovski.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić istakao je tom prilikom kako će smrt Borisa Trajkovskog ostaviti neizbrisiv trag i u BiH i u Sjevernoj Makedoniji te da će predsjednik Trajkovski kroz istoriju ostati zapamćen kao mirotvorac koji je bio posvećen dijalogu.

– Njegova smrt iznenadila je sve građane BiH, kao i Makedonije. Borisa Trajkovskog žalili su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i taj dan prije 17 godina po prvi put nakon završetka ratnih sukoba proglašen je danom žalosti na čitavoj teritoriji BiH. Oni koji su ga poznavali rekli su da je bio smiren političar, mudar i moderan i zato će njegove ideologije ostati uklesane u temelje sretnije i bolje budućnosti Balkana – poručio je Lučić.

Avion makedonske vlade srušio se 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlja, između Mostara i Stoca. Osim Trajkovskog u nesreći su stradali savjetnici iz njegovog ureda Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zaposlenik makedonskog Ministarstva vanjskih poslova Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Oni su tog dana trebali sudjelovati na međunarodnoj investicijskoj konferenciji u Mostaru.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće zaključila je da su nesreću prouzrokovali propust posade, loše održavanje aviona i nepovoljni vremenski uslovi.