Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Obilježena 22. godišnjica od stradanja Hrvata u Bugojnu

27/07/2015

Polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja na groblju Sultanovići te misom zadušnicom u Bugojnu je danas obilježena 22. godišnjica progona i stradanja hrvatskog stanovništva u toj općini.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ocijenio je danas žalosnim što nakon 22 godine nisu procesuirani svi odgovorni za ratni zločin nad Hrvatima u Bugojnu i odvođenje zatočenih iz logora, nakon čega im se gubi svaki trag.

– Ja ne znam što Tužiteljstvu više treba nakon svjedočenja koja sam i ja danas dobio od predstavnika udruga i porodica. To nisu nestali, to su osobe odvedene iz logora. Zna se ko ih je odveo i ti koji su ih odveli znaju gdje su završili. Tužiteljstvo ovu moju izjavu ne mora smatrati kao pritisak, nego kao apel da napokon uradi svoj posao – kazao je Čavara novinarima u Bugojnu u povodu obilježavanja 22. godišnjice stradanja i progona Hrvata na ovom području.

Čavara je naglasio kako se mora jednako tretirati svaka žrtva i svaki zločin koji se dogodio u BiH te da svi odgovorni moraju biti procesuirani. Godišnjica stradanja Hrvata u Bugojnu obilježena je danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju na groblju Sultanovići.

– Svake godine bol je sve veća jer još ne znamo za sudbinu 22 zatočenika u logorima Armije RBiH. Onaj tko ih je odveo zna i gdje su i kakva ima je sudbina – kazala je novinarima predsjednica Udruge porodica stradalih i nestalih Hrvata Bugojna Dijana Strujić, naglasivši kako niko od onih koji su zapovjedili ovaj zločin nije procesuiran iako je, kako kaže, javnosti poznato da su to dužnosnici ratnog Predsjedništva općine Bugojno.

Podsjetila je i kako je prije nekoliko dana bezuspješno završena još jedna potraga za tijelima nestalih logoraša iako je zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH potvrdio kako su zakopana na lokalitetu Rostova.

– Kakav god ovaj svjedok bio, ukoliko je lagao, tražim od Tužiteljstva da ga se procesuira i najstrože kasni, a ako je govorio istinu tražimo da se nastavi iskopavanje na Rostovu. Već 22 godine se nadamo njihovom pronalasku, a ovo je do sada najznačajnije svjedočenje – kazala je Strujićeva.

U Udruzi obitelji stradalih i nestalih Hrvata Bugojna nemaju točne podatke o broju stradalih Hrvata u Bugojnu, ali se pretpostavlja da je poginulo više od 300, dok ih je na tisuće protjerano iz njihovih domova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.