Obilježena 22. godišnjica stradanja civila u Stupnom Dolu kod Vareša

BiH

aa_picture_20151023_6600812_web

U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 22. godišnjica stradanja 38 civila bošnjačke nacionalnosti koje su 23. oktobra 1993. godine ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Danas je tim povodom na spomen-česmi u Stupnom Dolu položeno cvijeće i upriličen obilazak mezarja u selu. Tokom krvavog pohoda jedinica ”Apostoli” i “Maturice” HVO-a iz Kiseljaka stradalo je sedamnaest žena, petero djece, kao i veći broj staraca. Jedanaest osoba je živo zapaljeno. Najmlađa ubijena je bila dvogodišnja Sabina Likić. Ubijeni su i trogodišnjaci Indira Žutić i Enis Likić, ali i 74-godišnji Salih. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Selo je potpuno uništeno.

Intoniranjem himne, čitanjem imena ubijenih i polaganjem cvijeća i obilaskom mezarja veliki broj članova porodica žrtava, građana Stupnog Dola, ali i Vareša i ove godine se prisjetio svojih najmilijih.

Vjera u pravdu i nada u bolje sutra

Načelnik općine Vareš Avdija Kovačević poručio je da su se okupili kako bi se još jednom sjetili ubijenih stanovnika Stupnog Dola i Vareša.

aa_picture_20151023_6600817_web

“Naše ubijene sestre, majke, kćeri, djedovi, braća i očevi, nevino ubijena djeca, danas su u našim mislima i molitvama, a naše najdublje suosjećanje je s njihovim najbližima, s njihovim porodicama, komšijama i prijateljima. Želimo jasno i otvoreno kazati, bez obzira što je naša tuga zbog ratnog zločina neprebolna, naša nada u bolji život, dobre komšijske odnose i posebno pravdu i pravičnost je vječna i živjet će do sudnjeg dana”, istakao je Kovačević u obraćanju na komemoraciji.

Poručio je kako “nećemo tražiti osvetu jer bi tada bili isti kao zločinci, ali ćemo tražiti pravdu, posebno pravdu za žrtvu, za sve žrtve Stupnog Dola i Vareša” i dodao kako se zločin može oprostiti, ali “nema niko pravo da zaboravi jer se zaborav skupo plaća”.

U ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, njegov savjetnik Dževad Mahmutović je kazao kako nevino ubijeni mještani Stupnog Dola, ali i drugi zločini počinjeni u BiH tokom rata 1992.-1995. nisu i nikada neće biti zaboravljeni.

“Brinemo se i nastavit ćemo da vodimo računa o porodicama ubijenih. To je naš stalni zadatak. Naša nas vjera uči da je ubistvo jednog nevinog čovjeka kao ubistvo cijelog čovječanstva. Onda to znači da je samo u jednom danu, prije 22 godine, na ne tako velikom prostoru, ovdje u Stupnom Dolu, cijelo čovječanstvo pobijeno 38 puta”, napisao je u poruci Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH je u poruci koju je pročitao Mahmutović napisao i da je zločin u Stpnom Dolu, po načinu izvršenja, jedan od najmonstruoznijih, gdje u žrtve opljačkane, ubijene i mnogi od njih živi zapaljeni.

“Za ovaj zločin procesuirani su Ivica Rajić, Dominik Ilijašević Como i Miroslav Anić, kao i šestorica političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne. Vjerujem da niste, a nismo ni mi zadovoljni ovom činjenicom, ali ćemo učiniti sve da pred lice pravde budu izvedeni svi oni koji su počinili i ovaj, ali i druge zločine širom BiH. Zločin ne zastarijeva”, navedeno je u poruci.

Glavni imam Medžlisa IZ Vareš Sadžid ef. Ramić poručio jeda je “veoma teško govoriti na mjestu poput ovog”.

“Ovo što se ovdje desilo, ostalo je zapisano i neće se zaboraviti”, poručio je Ramić.

Sead Likić, mještanin Stupnog Dola koji se na dan zločina 1993. godine nalazio u selu, kazao je kako je izgubio veliki broj rođaka.

“Tog sam jutra bio na straži. Došao sam kući oko sedam, doručkovao, a napad je krenuo oko osam. Prvo sam izvukao roditelje u sklonište. Svi smo gledali da izvučemo porodicu i živu glavu”, prisjetio se Sead.

Kako da nakon što je odveo roditelje do skloništa, Stupni Do je već gorio.

“Bio je opći metež. Ne znaš gdje ideš i šta radiš”, prisjetio se Sead dodavši da su većina poginulih tog dana bili civili.

Ubijali, a potom žrtve spaljivali na njihovim ognjištima

Halid Likić, stanovnik Stupnog Dola i predsjednik Mjesne zajednice, podsjetio je kako je danas održan i Marš mira trasom spasa u kojem je učestvovalo oko 70 ljudi.

“Ovom trasom sam se prije 22 godine sa ostalim stanovnicima izvukao sa svoje dvoje maloljetne djece i nesposobnom majkom”, kazao je Halid Likić dodavši kako se na dan napada koji je počeo u 8,10 sati ujutro izvukao samo zato što je bolje poznavao teren od napadača iz HVO-a.

aa_picture_20151023_6600819_web

“Na sve živo na što su naišli pobili su, zaklali, silovali i opljačkali. Kada su ušli u selo nisu birali da li je to dijete od 2,5 godine Sabina Likić ili Salih Likić, koji je imao 73. Nisu birali ciljeve i žrtve. Kada su mislili da su sve pobili onda su te iste žrtve bacili na zgarišta kuća koje su zapalili da bi prikrili svoje zločine”, poručio je Halid.

Vojnici HVO-a su prisilili Bošnjake da izađu iz svojih domova. Potom su ih opljačkali te samovoljno smaknuli muškarce, žene i djecu. Međunarodni krivični sud za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji osudio je 2006. zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu. On je, naime, priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na Stupni Dol.

Za zločine nad Bošnjacima u Stupnom Dolu je proglašen krivim i Dominik Ilijašević Como koji je dobio 15 godina zatvora. Miroslav Anić, zvani Firga, 2011. godine je pred Sudom BiH osuđen na 15 godina zatvora.