Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 23. godišnjica od pogibije ratnog heroja Ramiza Salčina

ramiz-salcin-godisnjica111

Danas se navršila 23. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina, ratnog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i ordena oslobodilačkog rata “Zlatni grb s mačevima”.

Tim povodom delegacija Općine Novi Grad Sarajevo, predvođena načelnikom Semirom Efendićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Novi Grad Edinom Gabela, članovi porodice rahmetli Salčina i prijatelji, te predstavnici mnogobrojnih boračkih udruženja položili su cvijeće na spomen-obilježje u novogradskom naselju Saraj-Polje i odali počast legendarnom komandantu i heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Obilježavanje je održano uz vojne počasti voda Oružanih snaga BiH za odavanje počasti.

Na mjestu na kojem je prije 23 godine poginuo Ramiz Salčin, cvijeće su položile delegacije sa federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa, OV Novi Grad, Skupštine KS, brojnih boračkih udruženja, Savjeta MZ “Saraj-Polje” i političkih partija.

ramiz-salcin-godisnjica222

“Ramiz Salčin kao komandant štaba TO bio je prisutan na svim ratištima na području Novog Grada, od bitke na Žuči, Mojmilu, Dobrinji, pa sve do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je i poginuo. Naša obaveza je da se sjećamo njega i ljudi koji su nam dali mogućnost da danas živimo u miru i imamo priliku da se drugim sredstvima (političkim, ekonomskim i sl.) borimo za državu BiH. Upravo zbog tih ljudi, koji su dali svoje živote za odbranu BiH, moramo biti odlučni i ne smijemo posustajati u našoj borbi za bolju i prosperitetniju BiH“, poručio je sa današnjeg skupa načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

Nakon mjesta pogibije delegacije su posjetile i mezarje na Kovačima gdje je Salčin ukopan, te proučile Fatihu i odale počast na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.