BiH

Sarajevo

Obilježena 23. godišnjica reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca

19/03/2019

Načelnik Koldžo je nakon polaganja cvijeća na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, poručio kako se danas obilježavaju 23 godine od povratka prostora Grbavice, tačnije dijela općine Novo Sarajevo, u ustavnopravni poredak države Bosne i Hercegovine, nakon četiri godine okupcije

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 23. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, javlja Anadolu Agency (AA).
Delegaciju Općine Novo Sarajevo je predvodio općinski načelnik Nedžad Koldžo, zajedno sa predstavnicima mjesnih zajednica sa reintegrisanog područja, predstavnicima boračkih udruženja. Cvijeće su položila i Fatihu proučila i djeca nekoliko sarajevskih osnovnih škola.

Načelnik Koldžo je nakon polaganja cvijeća na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, poručio kako se danas obilježavaju 23 godine od povratka prostora Grbavice, tačnije dijela općine Novo Sarajevo, u ustavnopravni poredak države Bosne i Hercegovine, nakon četiri godine okupcije, odnosno agresije.

“Ono što je najvažnije u čitavom programu obilježavanja je činjenica da ovom prilikom odajemo i dužno poštovanje svim poginulim, osnosno žrtvama terora koji je vladao u to vrijeme na Grbavici”, kazao je Koldžo.

Dodao je kako je ovo svakako i momenat kada se treba prisjetiti i svih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su dali svoje živote boreći se za slobodu ovih prostora.

“Ono što također, smatramo vrlo značajnim jeste da ovdje dovedemo i dosta naše djece koja trebaju znati šta je to bilo na Grbavici, sa željom i ciljem, ne da ih naučimo da mrze bilo koga, nego jednostavno da znaju historijiske činjenice i da prateći ta iskustva ne dozvole da se takve stvari više nikada i nikome ne ponove”, zaključio je Koldžo.

U okviru obilježavanja 23. godišnjice reintegracije pomenutih naselja planirano je i polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači, spomen-obilježju Gornji Kovačići i Grbavica, zatim u spomen-parku Vraca, te na spomen-obilježju logorašima na Grbavici.

Nakoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca. Ovim činom ta naselja su nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane agresora, ponovo vraćena u sastav sarajevske općine Novo Sarajevo.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.