Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 24. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina

ramiz salcin – godisnjica

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena načelnikom Semirom Efendićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabelom položila je danas cvijeće na spomen-obilježje Ramizu Salčinu u naselju Saraj-Polje, povodom 24 godine od njegove pogibije, te odala počast ovom legendarnom komandantu Armije RBiH.

Na mjestu njegove pogibije, cvijeće su položile i delegacije Parlamenta FBiH, Kantona Sarajevo, članovi porodice, rodbina i prijatelji , predstavnici boračkih udruženja, Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH i političkih partija.

Načelnik Efendić kazao je da su u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu najvažniju ulogu imali borci koji su na samom početku rata hrabro stali u odbranu domovine.

– Hrabro su se borili i bez dileme krenuli u organizaciju otpora, a jedan od njih je Ramiz Salčin. Ne postoji ratište na području Novog Grada, od bitke na Žuči, pa do Nedžarića odnosno Saraj-Polja (gdje je i poginuo), a da taj hrabri komandant štaba TO nije bio prisutan. Naša obaveza je da se sjećamo njega i sličnih njemu, te da se na druge načine borimo za državu BiH, iako je naša borba puno lakša – istakao je Efendić.

Komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Kemal Ademović prisjetio se Ramiza Salčina kao velikog čovjeka, borca, komandanta neviđene hrabrosti i snage.

Mirza Salčin, stariji sin Ramiza Salčina ponosan je na oca i njegova djela.

– Kad je poginuo imao sam dvanaest godina. Najviše ga pamtim po izuzetnom očinstvu, herojstvu i djelima koja je ostavio iza sebe – prisjetio se, saopćila je Pres- služba Općine Novi Grad.

Nakon centralne manifestacije delegacije su položile cvijeće i na šehidskom mezarju na Kovačima.

Ramiz Salčin bio je komandant Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i ordena oslobodilačkog rata “Zlatni grb s mačevima”.