Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 24.godišnjica ratne bolnice Tolisa u Orašju

orasje_obljetnica-ratne-bolnice

Prigodnim sadržajima danas je u Orašju obilježena 24. godišnjica formiranja ratne bolnica Tolisa u kojoj je na današnji dan 1992. godine urađen prvi ratni hirurški zahvat.

Tim povodom u krugu Županijske bolnice Orašje okupili su se tadašnji ratni i sadašnji djelatnici Županijske bolnice i pod zastavom Ratne bolnice Tolisa, njih 30-ak, uputili se u mimohodu prema gradskom parku gdje su odali počast svim poginulim u Domovinskom ratu.

Položeni su vijenci i cvijeće kod oba spomen obilježja, a uz predstavnike bolnice, počast su odali i ministri u Vladi Županije posavske Damir Živković i Marijan Kopić, te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata općine Orašje.

Počast su odali i tadašnji gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Marko Oršolić te novi fra Mario Jurić, i župnik Župe Bl. Stepinca Orašje fra Anto Pušeljić, koji je predvodio opijelo za pokojne.

– Obilježavanje obljetnice osnutka bolnice počelo je 2007. godine na 15. godišnjicu, s ciljem da se ne zaboravi uloga i značaj ove zdravstvene ustanove i njenih djelatnika tijekom ratnog razdoblja, ali i da odamo počast svim poginulim u ratu i umrlim kolegama i prijateljima koji više nisu s nama – kazao je glavni organizator obilježavanja obljetnice Marijan Mijatović-Banče.

Istaknuo je kako će ovu obljetnicu nastojati uvrstiti u program obilježavanja Dana Općine Orašje već iduće godine, kada će za jubilarni 25. obljetnicu, okupiti sve koji su radili i dali svoj doprinos u radu ove ustanove.