Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 25. godišnjica odbrane Mojmila i bitke za vodovod

BiH

fiso

Obilježena je 25. godišnjica odbrane brda Mojmilo u Sarajevu i bitke za vodovod iz proteklog rata. Ministar za boračka pitanja Sarajevskog kantona Muharem Fišo i delegacija Općine Novi Grad položili su cvijeće i proučili Fatihu kod hair-česme izgrađene u čast prvom komandantu Teritorijalne odbrane Općine Novi Grad Ramizu Salčinu na mjestu pogibije komandanta artiljerijskog diviziona Nadira Kahvedžića i saboraca Uzeira Jusupovića, Zijada Bajića i Džana Gudića.

On je izjavio da ovaj datum, kao i ostale značajne datume, moramo obilježavati i prenositi obavezu budućim generacijama radi historijskih činjenica, saopćeno je iz kabineta ministra Fiše.

– Danas pokazujemo zahvalnosti šehidima i palim borcima, braniocima brda Mojmilo, koji su dostojanstveno branili čast i slobodu svoje domovine. Agresor je na ovom mjestu imao za cilj da potpuno kontroliše situaciju u ovim naseljima. Branioci 101. brigade nisu dozvolili agresoru da izađe na brdo Mojmilo, a zahvalnost, osim braniocima, pripada i našim majkama koje su bile tu, dočekivale, spremale i ispraćale sinove muževe, braću i unuke te nemali broj djevojaka koje su direktno učestvovale u odbrani ove kote – rekao je Fišo.

Skupu su se obratili i predsjednik Udruženja 101. brigade Hamdija Lagumdžić i ratni komandant Bahrudun Fazlić evocirajući uspomene na herojski put 101. brigade Armije BiH.

Herojska borba pripadnika 101. brigade, specijalne jedinice MUP-a “Lasta” i jedinice Teritorijalne odbrane su odbranili Mojmilo i u toj akciji uništen je veliki broj tenkova i transportera, rečeno je tokom obilježavanja 25. godišnjice.