Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Obilježena 25. godišnjica reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca

20210319_2_47415011_63522160_Web (1)

Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 25 godina, pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 25. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, javlja Anadolu Agency (AA).

Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 25 godina, pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović podsjetio je da se danas obilježava 25 godina reintegracije Grbavice, Vraca i Kovačića.

“Obilježavanje tog dana, koji je u biti svečani dan i nešto što je na zadovoljstvo, ponos i sreću svih građana grada Sarajeva, započeli smo odavanjem počasti za jedne od prvih žrtava agresije na BiH, to su Suada Dilberović i Olga Sučić”, pojasnio je Tanović.

Kako je kazao, dan reintegracije Grbavice, Kovačića i Vraca je dan koji će ostati duboko urezan u sjećanje svih onih koji su te 1996. godine bili dio tih procesa.

“A najviše će ostati u pamćenju onim ljudima koji su stanovnici Grbavice i koji su, uslovno rečeno, zbog ratnih dejstava bili prognani, protjerani i interno raseljeni u drugi dijelovima Sarajeva ili Kantona. Ovaj dan je od velike važnosti za općinu Novo Sarajevo”, rekao je Tanović.

Podsjetio je da se obilježavanje ove godine organizuje u skladu sa mjerama koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja nove vrste koronavirusa.

“Sjećanje na bitne historijske trenutke i za općinu i za grad Sarajevo moramo njegovati. To je naša dužnost, obaveza, to moramo zbog sebe i budućih generacija da nam se ove stvari više nikada ne ponove”, poručio je Tanović.

Riad Idrizović, šef kluba vijećnika Narod i pravda u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, naglasio je da je izuzetno značajno da mladi danas budu tu kako bi se njegovala kultura sjećanja na nevino stradale tokom agresije na BiH.

“Izuzetno je bitno da više pričaju naše starije kolege koje su to doživjele i više znaju od nas, da nas uče o tome kako bi nove generacije mogle učiti u cilju da se više nikada i nikome ne ponovi”, izjavio je Idrizović.

O značaju ovog datuma govorio je i Galib Kulovac, dugogodišnji član i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 19. marta.

“Ovo nije samo dan stanovnika Grbavice nego dan dan kada se Grbavica vratila tamo gdje joj je mjesto – gradu Sarajevu. Prije 25 godina, kada smo ušli u Grbavicu, to se ne može zaboraviti”, kazao je Kulovac.

Prisjetio se da nisu znali šta će ih čekat kada dođu u ovo sarajevsko naselje.

“Nakon četiri godine bila je to pustoš. Grbavica je nakon 25 godina zaista jedno ugodno mjesto za život”, dodao je Kulovac.

U okviru obilježavanja 25. godišnjice reintegracije pomenutih naselja planirano je i polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači, spomen-parku Vraca, spomen-obilježju Gornji Kovačići i Grbavica, te na spomen-obilježju logorašima na Grbavici.

Nakoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca. Ovim činom ta naselja su nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane agresora, ponovo vraćena u sastav sarajevske općine Novo Sarajevo.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.